Διοικητής ΚΤΚ: Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για νέο κύκλο κόκκινων δανείων λόγω κορωνοϊού

Ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστεί και η ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου χρέους, ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Σε ομιλία του στη χθεσινή, διαδικτυακή, ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε πως ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστεί και η ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου χρέους.
 

Εξήγησε πως ενώ όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες έχουν την πρόσθετη πρόκληση της επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί έτσι ώστε να έχουμε περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ που βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος».
 
Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η αναστολή των δόσεων και εκποιήσεων, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «είναι εξ’ ορισμού προσωρινού χαρακτήρα και δεν μπορούν να επιλύσουν διαρθρωτικές αδυναμίας», επαναλαμβάνοντας πως «η πώληση των ΜΕΔ μπορεί να ανακουφίζει τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών, αλλά ο αντίκτυπος στο ιδιωτικό χρέος παραμένει αφού τα δάνεια αυτά δεν διαγράφονται».
 
«Σημαντικός παράγοντας για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τα δάνεια εκτός του τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις στο επηρεαζόμενο κοινό, θα αποτελέσει η δυνατότητα των δανειοληπτών να τηρούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας», είπε ο Διοικητής της ΚΤΚ και συμπλήρωσε: «Με αυτό το δεδομένο, οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο ΜΕΔ, προβλέψεων και ενδεχομένως ζημιών, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται παγκοσμίως».
 
Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ διατηρεί το βασικό της σενάριο για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 7,3% λόγω της πανδημίας, για αν τονίσει, ωστόσο, ότι «αν και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Κυπριακή οικονομία είναι σοβαρά, εντούτοις είναι αντιμετωπίσιμα».
 
«Η πανδημία κατέδειξε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα περαιτέρω αξιοποίησης και ενίσχυσης της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας, έτσι ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία προώθησης της σχετικής επιστημονικής γνώσης προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Μιχάλης Καμμάς είπε πως πριν την εμφάνιση των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας αρχές του 2020 στην Κύπρο και διεθνώς, βασικοί τραπεζικοί δείκτες όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, τα ΜΕΔ, οι καταθέσεις και η ρευστότητα καθώς και ο ρυθμός χορήγησης νέου δανεισμού κατέγραφαν θετική πορεία και συνεπώς δημιουργούσαν ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.
 
Αναφέρθηκε σε σταθμούς που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά, όπως την σύναψη νέων συνεργασιών με ανταποκρίτριες τράπεζες από τις ΗΠΑ για συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο, που συνιστά ορόσημο, σε σχέση με τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από το κυπριακό, τραπεζικό σύστημα στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και ήταν το χτίσιμο και η λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Αναφέρθηκε επίσης, στο συντονιστικό ρόλο του Συνδέσμου σε σημαντικές ενέργειες προς ανακούφιση και στήριξη της κυπριακής οικονομίας όπως για παράδειγμα το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων, η αναστολή των διαδικασιών εκποιήσεων και η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για την ηλεκτρονική υπογραφή με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
 
«Το μήνυμα που καταληκτικά στέλνουμε, όπως διαχρονικά πράττουμε, είναι θετικό και αισιόδοξο. Ο τόπος μας έχει βιώσει ξανά δυσκολίες και έκτακτες συνθήκες -εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές. Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα επιβάλλεται να μπούμε ξανά σε αναπτυξιακή πορεία επανασχεδιάζοντας -ταυτόχρονα- το μέλλον της χώρας και του τραπεζικού μας συστήματος», κατέληξε.
 
Εξάλλου, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωάννης Μάτσης είπε πως ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δούλεψε ακατάπαυστα για να επιτελέσει έτσι τον ρόλο του στην οικονομία του τόπου. «Μέσα από τον Σύνδεσμο, οι κυπριακές τράπεζες έδρασαν συλλογικά και συντονισμένα, έχοντας ως γνώμονα το υγειονομικό και οικονομικό συμφέρον της χώρας όλης, και  βάζοντας κατά μέρος το ατομικό συμφέρον της κάθε τράπεζας», είπε.
 
Τέλος, ο κ. Μάτσης είπε πως οι προκλήσεις που καλείται  τομέας να αντιμετωπίσει αφορούν μεταξύ άλλων στον υγειονομικό κίνδυνος, που παραμένει, τα ΜΕΔ στους ισολογισμούς των Τραπεζών, τη συνεχή συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες που συνεχώς μεταλλάσσονται και αυξάνονται, τις προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τη μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος για περισσότερη ευελιξία και αύξηση της παραγωγικότητας του Τραπεζικού Συστήματος.
 
Νέος Πρόεδρος ο Πανίκος Νικολάου
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, την προεδρία του σώματος αναλαμβάνει ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.
 
Η θητεία του νέου Προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών είναι μονοετής, όπως προνοείται στο καταστατικό του οργανισμού.
 
Ακόμη, τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων και ταυτόχρονα θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ εξασφάλισαν στελέχη από την Ελληνική Τράπεζα, την Alpha Bank και Eurobank. Πρόκειται αντιστοίχως  για τους Φοίβο Στασόπουλο, Κωνσταντίνο Κουτεντάκη και Δημήτρη Σιακαλλή.
 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.