Προς αναπροσαρμογή τα ειδικά σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Πρόβλημα για δύσκολους λύτες η διάσωση επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς παρατείνεται η πανδημία.

Με στόχο την εξεύρεση, αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα, η Κυβέρνηση αναζητά μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εκατέρωθεν συμβιβασμούς και επιμερισμό ευθυνών για τη συνέχιση, σε πιο στοχευμένο πλαίσιο, της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία. Υπό τον απαράβατο όμως όρο, το κόστος αυτό να μην είναι δυσβάστακτο για τα κρατικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαν σήμερα συνάντηση με τις συντεχνίες, οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών.

Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί αύριο με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ ΚΕΒΕ, αφού πρόθεση της Ζέτας Αιμιλιανίδου και του Κωνσταντίνου Πετρίδη, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, είναι μέχρι την Τετάρτη να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα νέα σχέδια στήριξης.

Αυτά θα αφορούν κατά κύριο λόγο την τουριστική βιομηχανία και παρεμφερείς με αυτήν, κλάδους, ενώ θα έχουν επίκεντρο τα τρία υφιστάμενα σχέδια που βοήθησαν 17 χιλιάδες εργαζομένους, τα οποία όμως θα αναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Παράλληλα μελετάται να διαρκέσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε περιπέτειες η εργατική ειρήνη

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ακόμα και στη διαφοροποίηση σχεδίων επιδότησης, υπέδειξαν όμως πως οποιαδήποτε αλλαγή ωραρίου για μείωση του εργατικού κόστους, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου.

Αυτό, ωστόσο, που σημάδεψε τη σύσκεψη, ήταν η οργίλη αντίδραση των συνδικαλιστών, όταν πληροφορήθηκαν δηλώσεις εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων, υπέρ της μείωσης μισθών ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος των επηρεαζόμενων από την πανδημία, επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας είπε ότι «θέτουν εκτός συζήτησης με τα σημερινά δεδομένα η προσπάθεια των οργανωμένων εργοδοτών για παρέμβαση στους μισθούς και τα παρεμφερή ωφελήματα με πρόσχημα την διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης επισήμανε πως «εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα ξεκαθαρίσαμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε προσπάθεια να μετακυληθεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης πάνω στους εργαζόμενους και τους μισθούς».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσηφ Αναστασίου, εξήγησε ότι «σε ότι αφορά δηλώσεις εργοδοτών, για μειώσεις μισθών, ωφελημάτων ή και για απολύσεις είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Και ενώ εκκρεμεί η αυριανή συνάντηση, με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, κυβερνητική πηγή, έλεγε στον ΑΝΤ1 πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, τις αντοχές του δημοσίου χρήματος.

Παραπέμποντας σε σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας, πως οι δαπάνες την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου, αυξήθηκαν επιπλέον κατά 589 εκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της επιδότησης μέσω των διάφορων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με το έλλειμα στο επτάμηνο, στα δημόσια οικονομικά να αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.