Μεγάλη αύξηση σημείωσε η ανεργία ανάμεσα στους νέους 15-24 χρονών [ΒΙΝΤΕΟ]

Μικρή αύξηση στο 6,8%, παρουσίασε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με 6,5%, που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Η πανδημία του κορωνοϊού, έπληξε μοιραία και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 30,451 άτομα και το ποσοστό ανεργίας σε 6,8% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με 28,989 άτομα ή 6,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Παρά τη σχετικά μικρή αύξηση στο σύνολο της αγοράς εργασίας, ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι η ανεργία σημείωσε μεγάλη αύξηση ανάμεσα στους νέους, ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανήλθε στο 17,8% σε σύγκριση με 14,9%, την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η απασχόληση το δεύτερο τρίμηνο, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική βοήθεια που παραχώρησε το κράτος σε επιχειρήσεις, επιχορηγώντας μέρος του μισθολογίου, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας κατά την περίοδο του lockdown.

Στήριξη που θα συνεχισθεί μέχρι και τον Οκτώβριο, με τις επιπτώσεις ωστόσο της πανδημίας να αναμένεται να αυξηθούν μετά τη λήξη της κρατικής βοήθειας, και με ορατό τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.