Τράπεζα Κύπρου: Στα 26 εκ. ευρώ η ζημία το πρώτο τρίμηνο του 2020 [ΒΙΝΤΕΟ]

Με ισχυρή ρευτότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, η Τράπεζα Τραπεζας Κύπρου, είναι σε θέση να βοηθήσει με αποφασιστικό και δυναμικό τρόπο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, λόγω του κορωνοϊού.

Έτοιμη και σε θέση να συνδράμει αποφασιστικά στην δυναμική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της, δηλώνει η Τράπεζα Κύπρου, παρά τις ζημιές 26 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Στην ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, σημειώνεται παράλληλα, πως η κρίση του κορωνοϊού, αναμένεται να έχει αρνητικές επιδράσεις στα συνολικά αποτελέσματα του έτους. 

Στον αντίποδα, επισημαίνεται (ΓΡΑΦΙΚΑ) η ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει το Συγκρότημα, πέραν των δεκαέξι δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον Δείκτη Κάλυψης, να φθάνει το 219 τοις εκατό, πληρώντας έτσι τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις ύψους 100 τοις εκατό. Η δε πλεονάζουσα ρευστότητα, ανήλθε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα και η κεφαλαιακή Επάρκεια, στο 17.7 %.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε για είκοσι συνεχή τρίμηνα, μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ύψους 142 εκατομμυρίων και αυτό παρά το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού. 
Ανακοίνωσε επίσης, την ολοκλήρωσης της πώλησης πακέτου Μη Εξυπηρετούμενων 133 εκατομμυρίων, χωρίς επιπτώσεις, όπως αναφέρει, στους κεφαλαιακούς δείκτες. 


Στα οικονομικά αποτελέσματα, γίνεται επίσης, εκτενής αναφορά στην κρίση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία. 

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο Πανίκο Νικολάου, να στέλνει ταυτόχρονα αισιόδοξο μήνυμα, πως με την ισχυρή ρευτότητα και την πολύ καλή κεφαλαιακή επάρκεια, η Τραπεζα Κύπρου είναι σε θέση να στηρίξει τους πελάτες της και συνδράμει στην δυναμική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. 

«Η στρατηγική μας παραμένει ξεκάθαρη. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση του ισολογισμού, βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, καθώς και βελτίωση της αποδοτικότητας των εργασιών μας μέσω μείωσης του κόστους υποβοηθούμενη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το Συγκρότημα βρίσκεται σε καλή θέση, με καλή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα, έτοιμο να στηρίξει αυτή την ανάκαμψη και την Κυπριακή οικονομία», σημείωσε ο κ. Νικολάου. 

Έτοιμη για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων 

Μιλώντας αργότερα κατά την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας Κύπρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Νικολάου, αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς και στο πολυσυζητημένο θέμα των κρατικών εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε στους πελάτες και την κοινότητα μας την υποστήριξη που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα στήριξης φτάνουν στην πραγματική οικονομία γρήγορα και αποτελεσματικά». 

Στην ικανότητα της Τραπεζας να διαχειριστεί οποιεσδήποτε ακραίες καταστάσεις, σταθηκε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τάκης Αράπογλου, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα και στο όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου. 

«Η προτεραιότητα μας είναι να δημιουργήσουμε μια παγκοσμίου κλάσης και υψηλών προδιαγραφών τράπεζα, ελεύθερη από προβλήματα του παρελθόντος και η οποία από δω και μπρος να μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τους καλούς μας πελάτες και μέσω αυτών την κυπριακή οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου.  

Οι αναστολές δόσεων 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έχουν υποβληθεί πέραν των 24 χιλιάδων αιτήσεων αναστολής δανείων, αξίας περίπου 5.8 δις, που αντιπροσωπεύουν το 63 τοις εκατό των δανείων. 

Το δε 70 τοις εκατό των πελατών χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια για την διενέργεια των τραπεζικών τους συναλλαγών.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.