Επιδόματα κορωνοϊού: Σε δύο ημέρες πληρώθηκε το 95% των δικαιούχων [ΒΙΝΤΕΟ]

Μία δεύτερη ευκαιρία θα έχουν όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για τα επιδόματα των ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφού το Υπουργείο Εργασίας ανοίγει ξανά και για τρεις ημέρες την πλατφόρμα.

Τέλος του μηνός θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την επιδοματική της πολιτική κατά την τρίτη περίοδο ισχύος των ειδικών σχεδίων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μεταξύ 13 Μαΐου και 12 Ιουνίου. 

Το Υπουργείο Εργασίας αναμένει από το Υπουργείο Οικονομικών την έγκριση των αναγκαίων πιστώσεων, με τις υπολογισμένες δαπάνες για στήριξη των δικαιούχων να φτάνουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. 

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εργασίας της βουλής, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να μην υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια για τη καταβολή επιδόματος σε σχέση με την δεύτερη περίοδο. 

«Ενας αριθμός 150-140,000 θα συνεχίσουν να στηρίζονται. Αν θεωρήσω ότι η οικοδομική βιομηχανία θα είναι εκτός, ή κάποιες άλλες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που δε θα έχουν μείωση του κύκλου εργασιών του 25% πλέον. Ελπίζω ότι πρώτη έκτου θα αναρτήσουμε τις αιτήσεις και για την τελευταία περίοδο», σημείωσε η κα Αιμιλιανίδου. 

Ενώ σημείωσε ότι τα πολλά προβλήματα που κλήθηκαν οι λειτουργοί του Υπουργείου να αντιμετωπίσουν κατά την πρώτη περίοδο, έχουν πλέον επιλυθεί. 

Η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε στη συνέχεια ότι «στη δεύτερη φάση πρέπει να πω ότι τα λάθη ήταν πολύ πιο λίγα, επομένως μέσα σε δυο μέρες έγινε κατορθωτό να πληρωθούν 180,000 εργοδοτουμένοι. Και γι’ αυτό θα ανοίξουμε την πλατφόρμα ξανά για τρεις μέρες για αυτούς που παρέλειψαν να υποβάλουν αίτηση». 

Πρόσθεσε ότι απομένει η καταβολή επιδομάτων για άλλους 1100 περίπου δικαιούχους, και άκουσε τα εύσημα από το σύνολο των βουλευτών της Επιτροπής Εργασίας. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι, «για όσους δεν είχαν καταβληθεί τα επιδόματα για την πρώτη περίοδο και συγκεκριμένα για όσους είχαν εργοδοτηθεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 θα καταβληθεί προσπάθεια να πληρωθούν σήμερα ή αύριο». 

Λίγο αργότερα, το Υπουργείο μέσω ανακοίνωσης ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα θα επανανοίξει για τη δεύτερη περίοδο, το τριήμερο 28, 29 και 30 Μαΐου. 

Οσον αφορά την τέταρτη περίοδο, αυτή θα διαρκέσει από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι το Δεκέμβριο και με δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς θα μειωθούν οι δικαιούχοι. 

Μιλώντας για αυτή την περίοδο, η αρμόδια Υπουργός σημείωσε ότι έχει αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος με συνάντηση που είχε χθες με ΣΕΚ και ΠΕΟ. 

Κατά την πρώτη φάση καταβολής επιδομάτων, πληρώθηκαν συνολικά 94 εκατομμύρια ευρώ, 170,000 άνθρωποι ενώ για τη δεύτερη φάση το Υπουργείο Εργασίας πλήρωσε 124 εκατομμύρια ευρώ σε 180,000 δικαιούχους. 

Ερωτηθείσα σχετικά με στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ανεργίας κατά 9,000, η Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός δεν συνιστά αύξηση της ανεργίας. 

«Δεν είναι αύξηση της ανεργίας. Είναι λόγω του ότι τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Αυτά τα πρόσωπα, αυτοί οι εργαζόμενοι, θα επανέρχονταν στα ξενοδοχεία. Από τη στιγμή που είναι κλειστά τα ξενοδοχεία, είναι λογικό ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν φύγει από το μητρώο των ανέργων», ξεκαθάρισε η Υπουργός Εργασίας. 

Η κυρία Αιμιλιανίδου εκτίμησε ότι με την εφαρμογή των σχεδίων θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να μην αυξηθεί η ανεργία λόγω κορωνοϊού.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.