Υπ. Οικονομικών: Θα είμαστε έτοιμοι για σταδιακό επανάνοιγμα των επιχειρήσεων στις αρχές Μαΐου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν με διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικά και πιο ευέλικτα ωράρια».


Την ετοιμότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας στις αρχές Μαΐου, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται το πλάνο για σταδιακό άνοιγμα συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά με τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς, ώστε τις 29 του μήνα να καταθέσουμε ένα πλάνο στο Υπουργικό Συμβούλιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας».

Το πλάνο όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες ανάλογα και με τα κρούσματα καθώς όπως είπε ο κ. Πετρίδης  «πρέπει να βλέπουμε αν δουλεύουν τα μέτρα. Τότε, που θα υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες δεν πρέπει να τις καταχραστούμε. Θα πρέπει να είμαστε εξίσου πειθαρχημένοι για να μην κάνουμε πισωγύρισμα».

Όσον αφορά το πρώτο στάδιο της άρσης των περιοριστικών ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι «κάποιοι τομείς της οικονομίας που είναι και σημαντικοί, όπως η οικοδομική βιομηχανία, τα εργοτάξια είναι μέσα στα πλάνα μας να ανοίξουν».

Παράλληλα, τόνισε ότι «εμείς είμαστε από τις πιο αυστηρές χώρες, καθώς σε άλλες χώρες δεν είχαν κλείσει την οικοδομική βιομηχανία, που είναι σημαντική όσον αφορά την συνεισφορά στο ΑΕΠ και στα έσοδα του κράτους».

Σε ένα επόμενο στάδιο, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης «μελετάμε και για ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν από το λιανικό εμπόριο».

Πέραν όμως των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν, όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης εξετάζεται και «με ποια μέτρα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Θα είναι με διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικά και πιο ευέλικτα ωράρια. Ενδεχομένως, να πρέπει να φορούν όλοι μάσκες ή γάντια, να εξυπηρετούν πιο λίγο κοινό ή να δουλεύουν λιγότεροι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι  «καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει επ' άπειρον. Ωστόσο, τα πάντα γίνονται προσεχτικά με επιστημονική συμβουλή ούτως ώστε να πορευθούμε και εμείς που έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, μιας και πολιτευθήκαμε καλύτερα από άλλες χώρες, δράσαμε πιο έγκαιρα, και ήμασταν πιο αυστηροί.

«Θέλω να ελπίζω ότι καταφέραμε να αναχαιτίσουμε αυτή τη μεγάλη έξαρση, ώστε να μπορούμε να τη διαχειριστούμε καλύτερα, κάτι που μας επιτρέπει να είμαστε και πιο αισιόδοξοι στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι «ήμασταν πιο αυστηροί από άλλες χώρες και εγώ ήμουν ένας από αυτούς που υποστήριξε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα».

«Διασώσαμε πολλές ζωές και τώρα είναι η ώρα να διασώσουμε και την οικονομία», τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Όσον αφορά το πλάνο για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανέφερε πως «το πλάνο μας είναι το σταδιακό επανάνοιγμα επιχειρήσεων κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε 20 μέρες. Παρόλα αυτά αν δούμε στην πορεία ότι δεν πάμε καλά τότε είναι πιθανό να κάνουμε βήματα πίσω. Αυτό τότε θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία, την οικονομία αλλά και για την υγεία».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών όσον αφορά τον τουρισμό, εξήγησε ότι «σίγουρα το πλήγμα είναι μεγάλο, αλλά ευτυχώς τη τελευταία δεκαετία δεν έχουμε την εξάρτηση που είχαμε πριν στον τουρισμό. Δηλαδή, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ έχει πέσει από το 20% στο 12%. Σίγουρα δεν θα είναι από τις βιομηχανίες που θα ανοίξουν σε πρώτη φάση».

Πρόσθεσε δε, ότι «το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία επεξεργάζονται ένα σταδιακό πλάνο επανανοίγματος, ενδεχομένως πιο περιοριστικό στην αρχή που θα επικεντρώνεται στον εσωτερικό τουρισμό. Ακολούθως, θα επιλέγονται οι χώρες προορισμού που θα έρχονται στην Κύπρο».

Τέλος, καταλήγοντας ο υπουργός όσον αφορά την οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν μέχρι σήμερα και θα υλοποιηθούν μετά από κάποιους μήνες δεν είναι ικανοποιητικές για να διαχειριστούμε την κρίση».

Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.