ΥΠΟΙΚ στον ΑΝΤ1: «Τα πάντα σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας εξαρτούνται από τη διάρκεια της κρίσης» [ΒΙΝΤΕΟ]

«Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις... διατηρήθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου», δήλωσε στα Νέα του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Για το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε από θετική σε σταθερή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας, μίλησε στα Νέα του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως «πρώτα απ’ όλα για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, να πω ότι διατηρήθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου. Αυτό που έχει αλλάξει είναι από θετική η προοπτική σε σταθερή. Θετική προοπτική σημαίνει ότι συνεχίζει ο ρυθμός ανάπτυξης να αυξάνεται, συνεχίζουν τα δημόσια οικονομικά να βελτιώνονται, συνεχίζουν όλοι οι τομείς και όλοι οι δείκτες να βελτιώνονται. Κάτι το οποίο είναι ανέφικτο να γίνει αυτή την χρονική περίοδο και όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλες τις χώρες».

Σημείωσε δε, πως «το γεγονός ότι ο οίκος Fitch δεν υποβάθμισε την Κύπρο όσο αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα ή δεν την έβαλε καν σε αρνητικό ορίζοντα αλλά σε σταθερό, αυτό πρέπει να μας κάνει πολύ ευχαριστημένους και καταδεικνύει και την σοβαρότητα με την οποία γίνεται η οικονομική διαχείριση τα τελευταία χρόνια».

«Για τα οποία», συνέχισε ο κ. Πετρίδης, «και ο οίκος fitch λέει είναι στα θετικά, καθώς και η ευελιξία η οποία επέδειξε η κυπριακή οικονομία στην κρίση του 2013 και οι δομικές τις αντοχές και τα δημοσιονομικά της δεδομένα ούτως ώστε να μπορεί να αντέξει αυτή την κρίση».

«Φυσικά, αναφέρει ότι θα επιδεινωθούν τα δημοσιονομικά της δεδομένα, θα επιδεινωθεί το δημόσιο χρέος. Λέει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του, μπορεί να γίνουν και πιο δυσοίωνα τα πράγματα και όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας», προσθέτει.

Τονίζει δε, πως πιστεύει ότι αν δεν ακολουθήσουμε την οδό του λαϊκισμού και την οδό του «βρείτε πόρους για τα πάντα», αλλά ακολουθήσουμε την οδό της συνέπειας, μπορούμε να βγάλουμε για μία ακόμα φορά αξιόπιστη την κυπριακή οικονομία, και να έχουμε μια γρήγορη ανάκαμψη. «Αλλά, τα πάντα σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας εξαρτούνται και από τη διάρκεια της κρίσης», υπογράμμισε.


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.