Υπ. Οικονομικών: Έκκληση να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για αναστολή δόσεων και δανείων

«Η έκκληση μου να ψηφιστεί για να μην πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να καταβάλλει δόσεις και να αυξηθούν & επικίνδυνα τα ΜΕΔ» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ΥΠΟΙΚ.

Λίγες ώρες πριν συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για την αναστολή καταβολής δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου παρεμβαίνουν με αναρτήσεις στον λογαριασμό τους στο twitter. Ο ΥΠΟΙΚ κάνει έκκληση για ψήφιση του ν/σ για να μην αυξηθούν επικίνδυνα τα ΜΕΔ. Ο Τραπεζίτης από την πλευρά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάποιες αλήθειες να ξέρει ο κόσμος με δάνεια για το μορατόριουμ ως έχει υποβληθεί».

Ο ΥΠΟΙΚ Κωνταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι το ν/σ για αναστολή δόσεων δανείων και τόκων απαιτείται για να σταματήσει η καταβολή δόσεων τους επόμενους 9 μήνες. «Η έκκληση μου να ψηφιστεί για να μην πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να καταβάλλει δόσεις και να αυξηθούν & επικίνδυνα τα ΜΕΔ», αναφέρει.

Προσθέτει δε, πως το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά κρατικές εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις (όχι στις τράπεζες) που δεν θα δίνονταν αυτή την περίοδο, για  να πληρωθούν προμηθευτές, μισθοί κλπ χωρίς να γίνουν χρεοκοπίες και μαζικές απολύσεις την ώρα της κρίσης.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία και αυτό προβλέπεται και από το ίδιο το ν/σ.

«Η Κυβέρνηση (όπως όλη η ΕΕ) είναι αδύνατον να στηρίξει το παζάρι μόνο με απευθείας δημοσιονομική στήριξη χωρίς τέτοιο πρόγραμμα ρευστότητας. Το ν/σ για τις κρατικές εγγυήσεις προβλέπει επίσης σημαντικό ποσό (250 εκ) για εγγύηση τόκων στους μέχρι σήμερα συνεπείς που στο τέλος της περιόδου θα έχουν πραγματικό πρόβλημα αποπληρωμής των τόκων λόγω της κρίσης πανδημίας» λέει.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Ηροδότου, αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων. Νοείται περαιτέρω, αναφέρει, ότι το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν, κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του διατάγματος, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και δεν θα καθίστανται άμεσα πληρωτέα.

Αναστέλλεται επίσης, αναφέρει, η λήψη μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για ανάκτηση των πιστωτικών διευκολύνσεων.

Σε σχέση με τον ανατοκισμό ο Διοικητής της ΚΤ αναφέρει πως το επιβάλουν οι κανόνες για να μην καταχωρηθεί αυτόματα το δάνειο ως ΜΕΔ. Όμως, διευκρινίζει, σε δάνειο €100,000, 10ετές με 3% επιτόκιο, ο ανατοκισμός λόγω της αναστολής θα είναι συνολικά κάτω από €55.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.