Κορωνοϊός: Γενναία μέτρα στήριξης εισηγείται το Eurogroup – Αποφάσεις στην αυριανή τηλεδιάσκεψη [ΒΙΝΤΕΟ]

Εισήγηση εννέα ηγετών της Ε.Ε. προς την Κομισιόν για έκδοση κορωνο-ομολόγου ως απάντηση στην κρίση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας προκειμένου να παράσχουν φθηνό και μακροπρόθεσμο δανεισμό στα κράτη μέλη που θα τον χρειαστούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του COVID-19.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί και η Κύπρος θα μπορεί να επωφεληθεί σε αυτή τη κρίσιμη φάση που διερχόμαστε, ούτως ώστε να δοθούν οι απαραίτητες ανάσες στην οικονομία. 

Τα δάνεια θα παρέχονται μέσω της προληπτικής πιστωληπτικής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και θα ανέρχονται μέχρι και το 2% του ΑΕΠ του κάθε κράτους μέλους που θα τα ζητήσει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. 

Αλλαγή πλεύσης στα μέτρα της Γερμανίας-Προς χαλάρωση στο μοντέλο της Νότιας Κορέας

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τα σενάρια για τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού μετά το Πάσχα των καθολικών στις 12 του Απριλίου, δεδομένου ότι ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες με βάση το σενάριο που εξετάζει το Βερολίνο, πρώτυπο θα είναι τα μέτρα που έλαβε η Νότια Κόρεα. Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν είπε χαρακτηριστικά ότι «ένα πιθανό μέτρο θα ήταν να συστήσουμε στους ηλικιωμένους για αρκετούς μήνες να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και να παραμένουν στα σπίτια τους».

Εισήγηση εννέα ηγετών της ΕΕ προς την Κομισιόν για έκδοση κορωνο-ομολόγου ως απάντηση στην κρίση 

Πέραν αυτού του θετικού δεδομένου υπάρχει και ένα ζήτημα που διχάζει τα κράτη-μέλη και προκαλεί προβληματισμό, καθώς εννέα κράτη ζήτησαν την κοινή επιστολή ευρωομολόγου για τον κορωνοϊό. Πρόκειται τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, με τη θέση αυτή διαφωνούν κάθετα η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. 
Συγκεκριμένα, η Ολλανδία θεωρεί ότι ακόμα και η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο με τα μνημονικά προγράμματα στήριξης που είχαν λάβει κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρος στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. 

Όλα αυτά τα ζητήματα της οικονομίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών κρατών-μελών που θα αρχίζει αύριο στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου. Στο κομμάτι της υγείας η Κομισιόν προχώρησε σε εναρμονισμένα πρότυπα για το ατομικό προστατευτικό υλικό που παράγεται και εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίτροπος υγείας, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «δεν πρέπει δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό στη μάχη μας ενάντια στον κορωνοϊό. Με τα μέτρα που υιοθετούμε σήμερα, επιταχύνουμε την είσοδο, ασφαλούς απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και υλικού όπως μασκών και προστατευτικών στολών στην αγορά της ΕΕ. Η απόφαση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς υπό το φως της διάθεσης προϊόντων μαϊμού κυρίως μέσω διαδικτύου στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων και αντιστοίχως των Η.Π.Α. προέδρευσαν από κοινού στην πρώτη παγκόσμια συνεδρίαση των ρυθμιστικών αρχών για να συζητήσουν για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορωνοϊό. Οι ρυθμιστικές αρχές αναγνώρισαν την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες στον άνθρωπο με υποψήφια εμβόλια, αλλά, υπογράμμισαν και τη σημασία και των προκλινικών και κλινικών στρατηγικών μετριασμού του κινδύνου, έτσι ώστε όλοι συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές να μην εκτίθενται σε αδικαιολόγητο κίνδυνο.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.