Με ομοφωνία στην ολομέλεια το πρώτο πακέτο στήριξης 280 χιλ. εργαζομένων και 60 χιλ. επιχειρήσεων

Ομοφωνία διαμορφώνεται στη Βουλή, υπέρ του αναθεωρημένου πακέτου των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης για άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Συνέρχεται στις τέσσερεις το απόγευμα της Παρασκευής η Ολομέλεια της Βουλής, για να ψηφίσει επί του πακέτου νομοσχεδίων για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. 

Η απόφαση λήφθηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου συζητήθηκαν τα νομοθετήματα. 

Η οριστικοποίηση αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή, αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη και με τους αρμόδιους Υπουργούς, για επισκόπηση των νομοσχεδίων. 

Για την τελική απόφαση, πριν από την Ολομέλεια της Παρασκευής, θα συνέλθει η Επιτροπή Οικονομικών, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Στόχος είναι να προωθηθούν σε πρώτη φάση τα νομοσχέδια επί των οποίων υπάρχει ήδη εκπεφρασμένη συμφωνία. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη διάθεση και για συναινέσεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το όλο ζήτημα και μέτρα να ληφθούν που να στηρίξουν τους πάντες. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, το πακέτο μέτρων θα στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους μέχρι και τον Απρίλιο. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «το πακέτο στήριξης αφορά την στήριξη των εισοδημάτων 280.000 εργαζομένων και περίπου 60.000 επιχειρήσεων και άλλα μέτρα μακροοικονομικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει οικονομικό πακέτο πλησίον των 500 εκατομμυρίων ευρώ δημοσιονομική στήριξη και παράλληλα ένα πρόγραμμα που αφορά την παραχώρηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει την δύσκολη περίοδο των προβλημάτων, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ». 

Με τον Υπουργό Οικονομικών να υποδεικνύει ότι παρά το ότι η εν λόγω πολιτική θα αναπροσαρμοστεί για τον επόμενο μήνα αν χρειαστεί, τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να λαμβάνονται επ' άπειρον. 

Και αυτό γιατί οι δυνατότητες του κράτους έχουν τα όριά τους, καθώς στα μέτρα περιλαμβάνεται και αναστολή του 80% των πληρωμών για οφειλές προς το κράτος με αποτέλεσμα να μειώνονται κατακόρυφα τα έσοδα. 

Εν αναμονή των τραπεζών

Το πακέτο έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης που αφορά ςτις τράπεζες παίρνει παράταση και δεν αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή. 

Αφενός εν αναμονή της απάντησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε ερώτημα που έθεσε επίσημα η Κύπρος σε σχέση με τις αναστολές δόσεων και αν αυτό θα μετατρέψει τα επηρεαζόμενα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα. 

Και αφετέρου, γιατί τόσο η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, όσο και κόμματα, αναμένουν από τις τράπεζες να ανακοινώσουν τους σχεδιασμούς τους αναφορικά με την παραχώρηση νέων δανείων, ούτως ώστε να εγκριθούν οι κρατικές εγγυήσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, βρίσκει σύμφωνο και τον Υπουργό Οικονομικών, με τις AstroBank και Ελληνική Τράπεζα να προβαίνουν σε σχετικές ανακοινώσεις. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εδώ και μέρες βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διεργασίες για το πακέτο που θα αφορά τις τράπεζες, ενώ ο Κωνσταντίνος Ηροδότου σήμερα συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας ακριβώς για αυτό το θέμα.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.