Κορωνοϊός: Παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων €2 δις. στις Τράπεζες για δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Διοικητής της Κεντρικής επικρίνει τις τράπεζες γιατί δεν εφάρμοσαν ακόμα τα μέτρα που προτάθηκαν, για απάμβλυνση των προβλημάτων που προκαλεί στην οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, που αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους προωθεί η Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι από αυτές τις εγγυήσεις ποσό ενός δισεκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ στοχεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τρακόσια εκατομμύρια ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το σχέδιο εξαιρούνται όσοι στο τέλος του 2019 είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το σχέδιο προνοεί την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών, ώστε να παραχωρήσουν νέα δάνεια από τις δύο Απριλίου και μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, επικριτικός προς τις τράπεζες για την αργοπορία τους να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχει προτείνει η Κεντρική Τράπεζα, σε πλήρη συνταύτιση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο Διοικητής, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

 «Οι τράπεζες να προχωρήσουν τάχιστα σε μέτρα, ακόμα και χωρίς να έχουν μπροστά τους τις απαραίτητες διευκρινίσεις του επόπτη. Από τη στιγμή που οι κυπριακές τράπεζες βλέπουν την ΚΤ, την ΕΚΤ και τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και το ίδιο το κράτος να κινούνται σε μια κατεύθυνση, δεν μπορούν να μην κινούνται και αυτές σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα. Όλοι οι φορείς βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα. Γι' αυτό θα πρέπει και οι τράπεζες να μπουν σε αυτό το χαράκωμα. Επειδή βλέπω καθυστέρηση και σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Θα ήθελα να βλέπω πιο γρήγορα την ανακοίνωση των τραπεζών για τα μέτρα που θα λάβουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηροδότου.

Η Βουλή βρίσκεται την ίδια ώρα σε αναμονή για την επανακατάθεση των νομοσχεδίων που αφορούν στα έκτακτα μέτρα των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε στον ΑΝΤ1, πως «αύριο εξ όσων πληροφορούμαστε θα γίνει μία σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και θα βρούμε τον τρόπο, το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, για αναστολή των δόσεων για τους επόμενους μήνες. Ή έξι ή εννέα μήνες».

Επικριτικός προς τις τράπεζες, με γραπτή δήλωση, και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος παράλληλα διατυπώνει την άποψη ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν αρκούν.

«Παρότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία κάνει συστάσεις προς τις τράπεζες να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία για τα δάνεια, ακόμα τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει ανακοινωθεί από αυτές προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουν να ανταποκριθούν και να προχωρήσουν στην παγοποίηση των δόσεων και των όποιων χρεώσεων θέτουν στα δάνεια. Επιπρόσθετα, καλούνται να επιμηκύνουν την περίοδο αναστολής των εκποιήσεων. Οι τρεις μήνες που έχουν ανακοινώσει είναι ανεπαρκέστατοι», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Και τα υπόλοιπα κόμματα τελούν εν αναμονή της κατάθεσης των νομοσχεδίων, με το ΔΗΚΟ να υποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, είναι έτοιμοι να στηρίξουν «κάθε αναγκαίο, επιπρόσθετο μέτρο που προτείνεται από τους εμπειρογνώμονες και τους ειδικούς, για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί ο κόσμος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να θωρακιστεί η κοινωνία και η οικονομία, για να αποφευχθεί η κατάρρευση».

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο που να αφορά μείωση του ΦΠΑ από το 19 στο 17%, καθώς κόμματα και κυβέρνηση συμφώνησαν ότι το μέτρο είναι περισσότερο επιζήμιο παρά ωφέλιμο.

Και όλα αυτά ενώ αναμένονται επιπρόσθετες διαταράξεις στην οικονομία από την ενδεχόμενη λήψη πιο αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση.

«Το ΕΤΕΚ συμμεριζόμενο θέσεις έγκριτων ειδικών επιστημόνων για λήψη αυστηρότερων μέτρων, καλεί την αρμόδια Διεπιστημονική Επιτροπή και την πολιτική εξουσία να εξετάσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του υφιστάμενου κίνδυνου διάδοσης και εξάπλωσης της μόλυνσης στα εργοτάξια όπου εν γένει επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες και να εξαγγείλει άμεσα την αναστολή των εργασιών στα εργοτάξια», αναφέρει το ΕΤΕΚ.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι με γραπτή δήλωση, η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας ενημερώνει ότι η Αστυνομία διερευνά καταγγελία της Κεντρικής Τράπεζας για πλαστά τηλεφωνήματα εξ ονόματός της.

Η εκπρόσωπος Τύπου, της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού,  δηλώνει πως «ενημερώνουμε το κοινό ότι οποιεσδήποτε τηλεφωνικές κλήσεις λαμβάνει με το όνομα Central Bank Of Cyprus μέσω των οποίων του ζητούν να δώσει στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών διαφορετικά δεν θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές, αυτές δεν εκπροσωπούν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αφορούν ψευδείς παραστάσεις».

Η κυρία Στυλιανού κάλεσε το κοινό να επικοινωνεί με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να εξακριβώνει την αυθεντικότητα οποιωνδήποτε σχετικών πληροφοριών.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.