Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: 5,638 αιτήσεις στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ για δάνεια €1, 7 δις

Η πώληση κόκκινων δανείων, ο μηχανισμός αντιμετώπισης παραπόνων για τις εκποιήσεις που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, συζητήθηκαν Στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής.

Σε σημαντική μείωση της εξάρτησης τους από τα κόκκινα δάνεια, προχωρούν άμεσα Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική.

Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, χαρακτήρισε ορόσημο για τις δύο τράπεζες στην προσπάθεια τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, την πώληση δανείων συνολικού ύψους, τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για την Τράπεζα Κύπρου, αυτό θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, και σύμφωνα με το διοικητή, η πώληση του πακέτου δανείου, θα απαλλάξει τις τράπεζες από πέραν του δέκα τοις εκατό, των προβληματικών τους δανείων.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος Ηροδότου ενημέρωσε την επιτροπή Οικονομικών, πως η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μηχανισμό αντιμετώπισης παραπόνων για τις εκποιήσεις που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε, στόχος του μηχανισμού είναι αφενός, να λειτουργήσει ως οδηγός για δανειολήπτες που κινδυνεύουν με εκποίηση, χωρίς αυτό να επιβαρύνει αρνητικά τις τράπεζες.

Το θέμα του μηχανισμού της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις αναμένεται να οδηγηθεί για συζήτηση στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε την επιτροπή Οικονομικών, πως οι αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ανήλθαν στις 5638 με σύνολο αξίας 1,7 δις. Από τις οποίες, μόλις οι 1150, ή ποσοστό είκοσι τοις εκατό, είναι πλήρως συμπληρωμένες με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. Ενώ σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση το 10 τοις εκατό δεν είναι βιώσιμες.

Με απόφαση του Υπουργικού «θα εκπονηθεί κάτι διαφορετικό για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ώστε να μην υπάρξει το φαινόμενο των αστέγων στην Κύπρο», ανάφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς.

«Το σχέδιο έχει λάθος προσανατολισμό γιατί οι πρώτοι που θα έπρεπε να καλυφθούν είναι οι μη βιώσιμοι που εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σημειώνεται πως, μέχρι να πάρουν οι αιτητές την τελική απάντηση για το ΕΣΤΙΑ, προστατεύονται από τυχόν εκποίηση της κατοικίας τους.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.