Έξοδος στις αγορές: Το Υπ. Οικονομικών εκδίδει αύριο δύο ομόλογα [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο σκοπός της εξόδου και τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία...

Νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές δανεισμού, αύριο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στόχος, η πρόωρη εξόφληση του χρέους των 691 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έλαβε στο πλαίσιο της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας το 2013, από την Τρόικα.

Στην ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών, γίνεται λόγος για νέα διπλή έξοδος στις αγορές, ενός 10ετούς, και ενός 20ετούς ομολόγου, ωστόσο, αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά, για το συνολικό ποσό που θα αναζητήσει η Δημοκρατία.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό που θα αντληθεί, με τα ισχύοντα σήμερα χαμηλότερα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, έναντι του τσουχτερού επιτοκίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έχει ως αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ετησίως. Οπως ακριβώς συνέβη πέρυσι, με την έξοδο στις αγορές και την πρόωρη και πλήρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου.

Παράλληλα, σημειώνεται πως όφελος θα υπάρξει και για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Κύπρου, εκτιμώντας πως το 2020 θα πέσει στο 91,1 τοις εκατό. Τυχόν έκδοση, 20ετούς ομολόγου, θα είναι το πρώτο στην ιστορία της Κύπρου και το δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο ομόλογο σε διάρκεια μετά το 30ετές που εξέδωσε στις 24 Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έκδοση των ομολόγων, έχει ανατεθεί στις επενδυτικές τράπεζες BofA SECURITIES, CITI, GOLDMAN SACHS και HSBC.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.