Προϋπολογισμός 2020: Προς έγκριση αλλά με «βροχή» από τροπολογίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Με περίπου εκατό τροπολογίες στον προϋπολογισμό του 2020, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να περάσουν θέσεις και πολιτικές, αλλά και να ασκήσουν τον εποπτικό ρόλο του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αρχίσει αύριο Δευτέρα, με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη, και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης, με την ψηφοφορία.

Προβάλλοντας ως δικαιολογία, τον εποπτικό εκ του Συντάγματος, ρόλο που πρέπει να ασκεί η νομοθετική εξουσία στο κυβερνητικό έργο, η αντιπολίτευση επιχειρεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 να θέσει, στην ουσία, υπό κοινοβουλευτική ομηρία την Κυβέρνηση.

Με μπροστάρη το ΑΚΕΛ, με συνολικά 42 τροπολογίες, 14 το ΔΗΚΟ, εννέα η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ και είκοσι οι Οικολόγοι, η αντιπολίτευση επιδιώκει να μπλοκάρει έργα και αποφάσεις της κυβέρνησης και να θέσει υπό ασφυκτικό έλεγχο το κυβερνητικό έργο.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν τη δέσμευση των κονδυλίων για το σχέδιο Εστία και για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και την διαγραφή κονδυλίου για αγορά υπηρεσιών μελέτης για την αποκρατικοποίηση της Cyta.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ κατάθεσε δύο μόνο τροπολογίες. Προτείνει τη μεταφορά για τη Συμφωνική Ορχήστρα από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τη δέσμευση κονδυλίου για ανάπλαση της λεωφόρου Ελλάδος στην Πάφο.

Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, μέσω των 40 και πλέον τροπολογιών επιδιώκει τον αυστηρό έλεγχο εφαρμογής του κυβερνητικού έργου.

Τροπολογίες ΑΚΕΛ (μεταξύ άλλων):

- Δέσμευση του κονδυλίου για τις απολαβές των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών.

- Σταύρωμα κατά 50% του κονδυλίου 811 χιλ. για τη διαμόρφωση του «Φιλοξενία» σε δευτεροβάθμιο Εφετείο και Εμπορικό Δικαστήριο.

- Δέσμευση κονδυλίου για τη λειτουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

- Σταύρωμα κονδυλίου 40 εκατ. για υποδομές έλευσης φυσικού αερίου.

- Δέσμευση 2,4 εκατ. για Συμμετοχή ΚΕΒΕ ΟΕΒ σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

- Σταύρωμα κονδυλίου για αγορά υπηρεσιών για την αξιολόγηση των επιδομάτων που παραχωρεί το υπουργείο Εργασίας.

- Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν στα ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για τη στέγαση κυβερνητικών τμημάτων.

Το ΔΗΚΟ, μεταξύ άλλων, προτείνει:

- Ψαλίδι 5% στις λειτουργικές δαπάνες, για μισθούς συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών

- Δέσμευση πιστώσεων Υπουργών για επιχορήγηση εκδηλώσεων.

- Σταύρωμα κονδυλίων για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα υδρογονανθράκων

- Σταύρωμα κονδυλίων δαπανών για αγορά νέων λιμουζινών για κρατικούς αξιωματούχους.

Η ΕΔΕΚ εισηγείται, μεταξύ άλλων, την δέσμευση των πιστώσεων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, οι Οικολόγοι το σταύρωμα των κονδυλίων, για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας και το ΕΛΑΜ την αποκοπή των πιστώσεων για την κάλυψη των συνθηκών υποδοχής στους αιτητές διεθνούς προστασίας.

Στο μεταξύ, συνέρχεται αύριο το μεσημέρι η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, τα μέλη της οποίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής, αναμενεται να προχωρήσουν στην ενοποίηση των περίπου εκατό τροπολογιών που έχουν καταθέσει τα κόμματα.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού θα αρχίσει αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, εφόλης της ύλης.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη, με τις ομιλίες των βουλευτών και την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Τον προϋπολογισμό αναμένεται να στηρίξει το ΔΗΚΟ, καθώς οι ψήφοι των 18 βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν είναι αρκετοί. Αλλωστε, γνωρίζοντας η κυβέρνηση το ρυθμιστικό του ρόλο, ικανοποίησε μέρος των απαιτήσεων του, αυξάνοντας κατά 26 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, παρά τη θετική τους στάση, θα συμμετάσχουν στη μάχη των τροπολογιών.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.