Ουρές και αναμονή έξω από τα καταστήματα για τις προσφορές της «Black Friday» [ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟΣ]

Ημέρα «Μαύρης Παρασκευής» και ο κόσμος τρέχει από νωρίς το πρωί στα καταστήματα.

Ημέρα «Μαύρης Παρασκευής» και ο κόσμος τρέχει από νωρίς το πρωί στα καταστήματα. Ο θεσμός του Black Friday ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 στις ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εμπορικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Κατά τα τελευταία χρόνια η Black Friday, η οποία πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, λαμβάνει χώρα και στην Κύπρο με τους καταναλωτές να τρέχουν κυρίως σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να προμηθευτούν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης,  οι εκπτώσεις στις τηλεοράσεις αγγίζουν το 20 – 45%, στα κινητά τηλεφώνα το 20 -28% και στους υπολογιστές το 10 -15%. 

Συστάσεις από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών 

Προκειμένου οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αγορές τους τη σημερινή ημέρα, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών έχει εδώ και μέρες προχωρήσει σε συστάσεις.

Ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωση του καλεί τους καταναλωτές να διενεργήσουν έρευνα αγοράς και αφού εντοπίσουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, να σημειώσουν την τιμή , ώστε να μπορούν πιο εύκολα να έχουν πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν την Black Friday.

Τονίζει ακόμη ότι δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές αγορές, αλλά αγορές χρήσιμων και αναγκαίων προϊόντων και όχι γιατί είναι σε προσφορά. Καλεί τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπισμό εναλλακτικών προϊόντων, κριτικές , καθώς και για την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η  τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο, και ότι αν πρόκειται για προϊόν αξίας , είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή.

Επίσης σημαντικό είναι να καθοριστεί ο προϋπολογισμός από πριν και να γίνει ενημέρωση για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος.

Καλούνται ακόμη οι καταναλωτές να ενημερώνονται κατά πόσο το κατάστημα εφαρμόζει τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας και συμμετέχει στο μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών διαφορών.

*Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη
Ευγενία Σέργη

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.