Διοικητής ΚΤΚ: Μήνυμα προς μικρές τράπεζες για συγχωνεύσεις και πρακτικές των μεγάλων για τα κόκκινα δάνεια

Μήνυμα προς τις μικρές τράπεζες να ακολουθήσουν το μονοπάτι, που χάραξαν τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, έστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας.

Κάλεσμα πρόκληση, από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τις μικρές εμπορικές τράπεζες. 

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου τις προτρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την πώληση πακέτου δανείου, τον δρόμο της εξυγίανσης και της προσαρμογής στα νέα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, μη εξαιρουμένων ακόμα, και των συγχωνεύσεων. 

«Τώρα είναι η ώρα, οι μικρότερες τράπεζες να σχεδιάσουν τα πλάνα τους μέσω των επιχειρηματικών τους σχεδίων, προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή των μέτρων (εναντίον τους) από τον Επόπτη. Πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό. Και επαναλαμβάνω, το μονοπάτι το έχουν δείξει οι μεγαλύτερες τράπεζες», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο Διοικητής της Κεντρικής, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας, με θέμα τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και την σημασία των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, της πλεονάζουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και ζήτησε από τις τράπεζες, αυτοσυγκράτηση στην παραχώρηση νέων δανείων. 

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. 6.00 Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις Τράπεζες να βιαστούν να δώσουν δάνεια. Πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους, την ικανότητα αποπληρωμής». 

Ο κύριος Ηροδότου, τόνισε ότι αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς, η τεράστια πρόοδος που έχει επιτύχει η Κύπρος, στην προώθηση και εφαρμογή νομοθεσιών για το ξέπλυμα χρήματος.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.