Ολομέλεια Ανωτάτου Δικαστηρίου: Εξετάστηκαν οι εφέσεις για τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο τομέα

Τις εφέσεις επί των πρωτόδικων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, για τις αποκοπές μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, εξέτασε η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τη διαδικασία να διαρκεί δύο ώρες και το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφασή του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή, μετά από αδιαθεσία συνηγόρου των εφεσειόντων.

H πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέτασε τις εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, στη βάση της απόφασης που είχε λάβει η Κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Το Διοικητικό Δικαστήριο είχε κρίνει στις 29 περασμένου Μαρτίου ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που υιοθετήθηκαν ως εκ της απόφασης του Υπουργικού, για αποκοπές σε μισθούς και επιδόματα, και μειώσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι, κατά την πρωτόδική απόφαση, παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο. 

Η εξέταση της αίτησης για αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων από την Ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου αναβλήθηκε, εξάλλου, για τον Ιανουάριο. 

Κατά τη σημερινή διαδικασία ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, έχοντας απέναντι του τέσσερις δικηγόρους εκ μέρους των εφεσειόντων, ανέφερε ότι όπως είναι γνωστό από το 2010 άρχισε να υπάρχει κρίση και τα οικονομικά να κορυφώνονται. 

Στους πρώτους μήνες του 2013 η οικονομία έφτασε σε πλήρη κατάρρευση. Και συμπλήρωσε πως, ο ιδιωτικός τομέας είχε επώδυνα πλήγματα ανεργία και κλείσιμο επιχειρήσεων. Αναπόφευκτα υπήρξε λήψη μέτρων στο δημόσιο. Αν μπορεί και πρέπει να κατηγορηθεί για κάτι το κράτος δεν είναι για τη λήψη μέτρων, αλλά για το πόσο καθυστερημένα το έλαβε και οι κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Μέτρα που αφορούν κρατικούς υπαλλήλους είναι τώρα αντικείμενο των παρουσών εφέσεων. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή, μετά από αδιαθεσία συνηγόρου των εφεσειόντων.

Να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ των δημόσιων υπαλλήλων για τις αποκοπές μισθών τους, αναμένεται να στοιχίσει στο κράτος 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή.


Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.