Επιτροπή Οικονομικών: Επί τάπητος ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών

Η Κύπρος δεν ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απαιτεί αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του στη Βουλή.

Κατά εθνικότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες, εξετάζονται πλέον οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος από μετανάστες.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2020, το οποίο θέτει το μεταναστευτικό ανάμεσα στους τρεις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του για την επόμενη τριετία.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, «Η Κύπρος στο παρελθόν όταν δεν είχε ροές, είχε δεχτεί ανακατανομή από την Ιταλία, κάποιων αιτητών ασύλου από την Αφρική. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα πρώτης γραμμής που δεν έχει τύχει ανακατανομής. Δεν ζητάμε, απαιτούμε αυτήν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλιώς πλέον δεν θα έχει έννοια ο όρος ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα λάβουμε και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώνονται συν τω χρόνων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν μετανάστες που αντιστοιχούν στο 0,1% του πληθυσμού τους, ενώ η Κύπρος έχει ξεπεράσει το 3,5%. Γι αυτό και ζήτησε τη μετεγκατάσταση 5000 μεταναστών από την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Στα 569 ο προϋπολογισμός

Στα 569 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2020 και περιέχει αναπτυξιακές δαπάνες ύψους 219 εκατομμυρίων.

Για θριαμβολογίες για κοσμογονικές μεταρρυθμίσεις που δεν βλέπουμε έκανε λόγο το ΑΚΕΛ το οποίο έθεσε και ζήτημα πολιτογραφήσεων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, δήλωσε πως «δεν πήραμε απαντήσεις για το ντροπιαστικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, δεν πήραμε απαντήσεις για τις παραβιάσεις των τοπικών σχεδίων και τις άναρχες αδειοδοτήσεις των ψηλών κτιρίων».

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε σήμερα και τον πρώτο στην ιστορία αυτόνομο προϋπολογισμό της Βουλής, που ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 19,5 προορίζονται για την ανέγερση νέου κτιρίου, 11 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και επιδόματα να φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, ανάφερε πως «Αν προχωρήσουν όλα κανονικά, σε 4 χρόνια από την κατακύρωση της προσφοράς η Βουλή θα έχει νέο κτήριο».

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ακόμη ότι οι μισθοί των βουλευτών σε σύγκριση με άλλες χώρες βρίσκονται στο μέσο και η αναλογία προσωπικού σε βουλευτές πολύ χαμηλά.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.