Τουρκοκύπριοι δεν πληρώνουν ρεύμα – Χάνονται εκατομμύρια λέει η ΑΗΚ

 

 

Σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ετησίως, είναι οι ζημιές της Αρχής Ηλεκτρισμού, από την δωρεάν ηλεκτροδότηση των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πύλας, του Πέργαμος και της Λουρουτζίνας.

Ποσό το οποίο εκ των πραγμάτων φορτώνεται στους κύπριους καταναλωτές, που ήδη δυσανασχετούν από τους φουσκωμένους, λόγο του Μαρί, λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Το θέμα έφερε ξανά στην δημοσιότητα η Εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος», αποκαλύπτοντας εμπιστευτική επιστολή του Γενικού Διευθυντή της ΑΗΚ, Στέλιου Στυλιανού προς το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η αξία της δωρεάν Ηλεκτρικής Ενέργειας προς τα κατεχόμενα έφτασε τα 283 εκτ ευρώ. Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο κος Στυλιανού επέμεινε πως παρά την πολιτική πτυχή του, το θέμα για την Αρχή είναι πρωτίστως τεχνικό και οικονομικό.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Στυλιανού τίθεται και θέμα άνισης μεταχείρισης των καταναλωτών της Αρχής. Όπως δε εξήγησε το πρόβλημα θα διογκωθεί λόγο της ανάπτυξης που θα έχει η περιοχή της Πύλας λόγο της λειτουργίας του Βρετανικού Πανεπιστήμιου. Ήδη όπως πληροφορούμαστε αρκετοί Τ/Κ, αλλά και ξένοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Πύλα, εκμεταλλεύονται την κατάσταση, συνδέοντας διάφορα παράνομα υποστατικά, από κτηνοτροφικές μονάδες μέχρι και φούρνους, με Τ/Κ σπίτια, προκειμένου να μην πληρώνουν την ΑΗΚ.

Επί παρόντος ωστόσο οι εκκλήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού φαίνεται να πέφτουν στο κενό, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να προτάσσει την πολιτική πτυχή του ζητήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που το αίτημα της ΑΗΚ κόλλησε στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε δύο φορές χωρίς να πάρει τις όποιες αποφάσεις.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1, πως εκείνο που προβληματίζει την Λευκωσία είναι να μην δοθεί η δυνατότητα στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων να αναπτύξει το δικό της δίκτυο στην Πύλα.

Επιχείρημα ωστόσο, που σύμφωνα με κύκλους της Αρχής Ηλεκτρισμού, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ούτε για το Πέργαμος ούτε για την Λουρουτζίνα.

Για σκάνδαλο διαρκείας, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος προτίθεται όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 θέσει το θέμα ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Σημειώνεται πως από το 74 και εντεύθεν οι κατοχικές δυνάμεις κλέβουν συστηματικά ρεύμα για την ηλεκτροδότηση φυλακίων τους στην γραμμή αντιπαράταξης.

 

 

Νωρίτερα: 

Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του μεικτού χωριού Πύλας, όπως και άλλων περιοχών δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να επωμίζεται ζημιές εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του έντυπου Τύπου, η ανείσπρακτη κατανάλωση ηλεκτρισμού σε Τουρκοκύπριους έφτασε τα 1.158.243 ευρω το 2011.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού έστειλε προ ημερών εμπιστευτική επιστολή προς τη Διεύθυνση Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην επιστολή καταγράφονται με λεπτομέρεια τα στοιχεία και εκφράζεται η ανησυχία της ΑΗΚ για τη συνεχιζόμενη κατάσταση, η οποία κοστίζει οικονομικά στην Αρχή.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία δεν έχει την πολιτική στήριξη να αποκόψει την παροχή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν, ηλεκτροδοτεί ακόμη και φυλάκια του κατοχικού στρατού.

Πέραν από την Πύλα, παρόμοιας φύσης προβλήματα αντιμετωπίζει η ΑΗΚ και στα χωριά Πέργαμος και Λουρουτζίνα. Ακόμα, με δωρεάν ηλεκτρισμό, λειτουργούν οι υδραντλίες που τροφοδοτούν με νερό την κατεχόμενη Ζώδια.

 

Κυβέρνηση: Η Κυβέρνηση μελετά το θέμα της δωρεάν ηλεκτροδότησης προς τους Τ/κ

Η Κυβέρνηση μελετά τρόπους για αντιμετώπιση των ζητημάτων που θέτει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την Πύλα και περιοχές των κατεχομένων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διαχρονικοί πολιτικοί λόγοι για την πρακτική, ενώ είπε ότι το θέμα άπτεται και ζητημάτων αναβάθμισης της παρουσίας του ψευδοκράτους στην περιοχή.

Για την δωρεάν ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Πύλας ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν στρεβλώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ασχολείται ήδη με το θέμα.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μετά από την τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΑΗΚ, για ευνόητους πολιτικούς λόγους, παραχωρούσαν ρεύμα στα κατεχόμενα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Συμπλήρωσε ότι έκτοτε οι Τ/κ ανέπτυξαν τις δικές τους υποδομές στα κατεχόμενα, για αυτό και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει περιοριστεί πάρα πολύ και γίνεται προς συγκεκριμένες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτροδότησης της κοινότητας της Πύλας, είπε ότι από το 1964, μετά τις διακοινοτικές ταραχές, η τότε κυπριακή Κυβέρνηση είχε αποφασίσει για πολιτικούς λόγους να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν στους Τ/κ και πρόσθεσε ότι αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και μετά την εισβολή του 1974.

«Όλες οι Κυβερνήσεις, κατανοώντας την πολιτική ευαισθησία του ζητήματος, παραχωρούν αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα» είπε ο κ. Στεφάνου.

Συμπλήρωσε ότι η ΑΗΚ είχε εγείρει το θέμα του αυξημένου κόστους για την Αρχή, ένεκα της ανάπτυξης που γνώρισε και γνωρίζει η περιοχή, κάτι που έχει αυξήσει το κόστος για την Αρχή σε σχέση με τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχοντας υπόψη την επιστολή της ΑΗΚ που απεστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχει συγκληθεί αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα σε δύο συνεδρίες.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του όλου ζητήματος και έχοντας υπόψη ότι τα πολιτικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος πριν από αρκετές δεκαετίες συνεχίζουν να υπάρχουν, αναζητούνται διέξοδοι και λύσεις» είπε ο κ. Στεφάνου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκμετάλλευση από πλευράς Τ/κ σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις από τις οποίες επωφελούνται διάφοροι».

Πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που έχει να κάνει και με την ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η περιοχή, με νέα οικονομικά και εμπορικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ειδικό καθεστώς το επωφελούνται διάφοροι.

«Είναι ένα ζήτημα που λαμβάνουμε υπόψη μέσα από την οπτική γωνία της πολιτικής ευαισθησίας του ζητήματος, για να δούμε ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει η ΑΗΚ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία ηλεκτροδοτεί φυλάκια του κατοχικού στρατού, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε εμείς που τα ηλεκτροδοτούμε» και συμπλήρωσε ότι «από τη στιγμή που οι Τ/κ σε κάποιες περιοχές των κατεχομένων παίρνουν ρεύμα, αυτοί το επωφελούνται».

Σε ερώτηση αν υπάρχει διάθεση από την Κυβέρνηση για να υπάρξει κάποια αλλαγή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε πρακτικό επίπεδο και υπό το φως των πολιτικών δεδομένων, η Κυβέρνηση συζητά για να δει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πέραν από την πολιτική πτυχή για το θέμα υπάρχει και η οικονομική και ότι υπάρχουν οικογένειες Ε/κ που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποπληρωμής του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το θέμα δεν είναι καινούριο» αλλά χρονολογείται αρκετό καιρό.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.