Προϋπολογισμός του 2020: Πλεονασματικός και ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης

Συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των πλεονασμάτων, προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020. Θετικές είναι, επίσης, οι προοπτικές για μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, ωστόσο, όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Τι ανησυχεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών. Όλες οι πληροφορίες.

Πλεονασματικός σε έσοδα, χωρίς νέους φόρους και επιβαρύνσεις, με ισχυρή ανάπτυξη, αύξηση των δαπανών στην υγεία λόγω ΓΕΣΥ, καθώς και πρόωρη αποπληρωμή του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ο Προϋπολογισμός του 2020. 

Μιλώντας μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η σημαντική αύξηση στις δαπάνες υγείας, στα 927 εκατομμύρια ευρώ, από 620 το 2019, οφείλεται στη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και στην αναμενόμενη αύξηση των δαπανών στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2020. 

 "Θεωρούμε πως το 2019 και το 2020, θα είναι ουσιαστικά, έτη προσαρμογής. Και ότι στη συνέχεια θα επανέλθουμε σε μια πιο κανονική βάση και στις δαπάνες υγείας." δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για το 2020, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 5,1 τοις εκατό του ΑΕΠ, ή περίπου εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά πιο υψηλούς από το μέσο όρο της ευρωζώνης, τρία κόμμα δύο τοις εκατό το 2019, 2 κόμμα 9 το 2020 και 2 κόμμα επτά το 2021 και 2022. 

Προβλέπει, επίσης, η ανεργία να μειωθεί στο έξι τοις εκατό το 2020, στο πέντε κόμμα πέντε, το 2021 και στο πέντε τοις εκατό το 2022. 

Το δημόσιο χρέος, το οποίο το 2019, προβλέπεται να μειωθεί στο 97,4 τοις εκατό του ΑΕΠ, λόγω της πρόωρης εξόφλησης του ρωσικού δανείου, εκτιμάται ότι το 2020 θα μειωθεί στο 91,1 τοις εκατό, λόγω της πρόωρης αποπληρωμής και του δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Παρά την σημαντική βελτίωση της κυπριακής οικονομίας και την αισιοδοξία που προκαλούν τα στοιχεία για την μελλοντική της πορεία, εντούτοις όλα μπορούν να ανατραπούν και να εκτροχιάσουν την οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά. 

Πρόκειται για την ωρολογιακή βόμβα, όπως χαρακτηρίζεται, που ελλοχεύει από τις δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με τις αποκοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Όπως είπε ο Χάρης Γεωργιάδης"Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και άμεσο δημοσιονομικό κίνδυνο που μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα." 

Ενδεικτικό είναι και το ενδιαφέρον της Τρόικα, κατά τις επαφές που έχει στην Κύπρο, ενόψει την επόμενης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι "Είναι ένα θέμα που απασχολεί κι αυτούς γιατί είναι ένα το γεγονός, ότι μπορεί η απόφαση για αποκατάσταση ή και αναδρομική αποκατάσταση να δημιουργήσει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Τους εξηγήσαμε πως είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε σαν Συμβούλιο Αρχηγών και σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ποια θα είναι η αντιμετώπιση, προστατεύοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δημοσιονομική σταθερότητα."

Το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είχε επίσης συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.Δείτε ΕΔΩ τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2020

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.