Τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου αποφάσισε το Υπουργικό

«Το επενδυτικό αυτό ταμείο δημιουργείται από το κράτος με μια αρχική προικοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ και ενδεχομένως θα ενισχυθεί από άλλα ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Τρόοδος. Το Υπουργικό αποφάσισε τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίας του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως εξετάστηκαν μια σειρά από θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

 «Ταυτόχρονα, σημείωσε, έγινε και μια συζήτηση από σημαντικά πολιτικά θέματα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, λήφθηκαν αποφάσεις και δόθηκαν κατευθύνσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωση το Υπουργικό για την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και για τη γενικότερα πορεία της οικονομίας. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στη συνεδρία πως και στο πρώτο εξάμηνο υπάρχει θετικός ρυθμό ανάπτυξης, παρά την «επιβράδυνση που υπήρξε σε σχέση με τους υψηλούς ρυθμούς που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια της ανάκαμψης.

Πρόσθεσε δε, πως «αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης επιτρέπει στην ανεργία να είναι κατά το πρώτο εξάμηνο χαμηλότερη από 7%. Υπάρχει μια συνεχής πτωτική τάση η οποία, εξάλλου, επιβεβαιώνει και το στόχο της κυβέρνησης μέσα στην επόμενη χρονιά να μιλάμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης».  

«Υπάρχει, συνέχισε, πάντα σημαντικό πλεόνασμα το οποίο έχει αυτή την περίοδο ενισχυθεί. Ο πληθωρισμός περιόδου είναι γύρω στο 0,5%, ενώ και το δημόσιο χρέος ακολουθώντας μια πτωτική πορεία μετά την έκτακτη αύξηση λόγω του χειρισμού που είχε η υπόθεση της Συνεργατικής Τράπεζας: Το δημόσιο χρέος πλέον είναι γύρω στο 96% με συνεχιζόμενη πτωτική τάση».

Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου κάτω από το πλαίσιο και του κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το εν λόγω Επενδυτικό Ταμείο, εξήγησε ο κ. Προδρόμου, θα ενισχύσει την επιχειρηματική καινοτομία και τη δημιουργικότητα.

«Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης που υπάρχει σε πάρα πολλές οικονομικά προηγμένες χώρες, ούτως ώστε να μην είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας ο τραπεζικός τομέας», υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου.

Εξήγησε δε, πως «Το επενδυτικό αυτό ταμείο δημιουργείται από το κράτος με μια αρχική προικοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ και ενδεχομένως θα ενισχυθεί από άλλα ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία».

«Πρόκειται, συνέχισε, για μια καινοτομία και ένα μηχανισμό που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προσπάθεια και ιδιαίτερα την καινοτομία της νεοφυής επιχείρησης, με δεδομένο ότι μπορεί το κράτος να λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν θα υπάρχει καμία κρατική συμμετοχή.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου το Εστία

Ταυτόχρονα, έγινε ενημέρωση και η διαπίστωση είναι ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του Σχεδίου Εστία, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να δεχθεί τις αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι ο επενδυτικός νόμος έχει πλήρως τροποποιηθεί και προσαρμοστεί ώστε να μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ιδιαίτερα στις στρατηγικές επενδύσεις και σε άλλα αναπτυξιακά σχέδια και θα υποβληθεί ο τροποποιημένος νόμος στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία. Αναμένεται ότι με τον νόμο αυτό θα δημιουργηθεί μια αρκούντως στελεχωμένη και τεχνοκρατικά προσαρμοσμένη διεύθυνση για την υλοποίηση επενδύσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με εξειδικευμένο προσωπικό για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πολιτική του κράτους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί ότι είναι έτοιμη η νομοθετική πρόταση για τη σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, ακόμα ένας άξονας που θα ενισχύσει και την αναπτυξιακή πορεία και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτό, καθώς και των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει η Κύπρος.

Η νομοθεσία αυτή είναι κατατεθειμένη στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία.

Επίσης, έχει εγκριθεί πρόταση του Υπουργού Παιδείας για να ξεκινήσει η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Είναι μια σημαντική απόφαση με δεδομένες τις πολύπλευρες σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο και τον ρόλο που πρέπει να παίζει η Κύπρος ως διεθνές κέντρο.

Επίσης, επαναβεβαιώθηκαν τα κριτήρια και η πρακτική για την παροχή δωρεάν προγεύματος στα σχολεία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης στον χώρο της δικαιοσύνης, ειδικότερα για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των δικαστηρίων. Γίνονται προεργασίες, είναι σε πολύ καλό δρόμο και αναμένουμε ότι σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται εφ’ όλης της ύλης η μεταρρύθμιση της λειτουργίας των δικαστηρίων, γιατί πρόκειται για τον ύψιστο στόχο που συμμερίζονται όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές που είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση της αργοπορίας που έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια».


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.