To μαγικό application του ρεύματος! (videos&photo)

 

 

Μεγάλη διάκριση για την Κύπρο σε διεθνές διαγωνισμό για Πράσινες Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (2nd Green ICT Application Challenge), που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union, ITU).

Ο υποψήφιος διδάκτορας Ανδρέας Καμηλάρης κέρδισε πανάξια πρώτο βραβείο, με την ερευνητική εφαρμογή «Κοινωνικός Ηλεκτρισμός» (Social Electricity).

Η επιτυχία αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του κύρους και μεγέθους του οργανισμού ITU (193 χώρες μέλη και πέραν από 700 άλλα μέλη από ιδιωτικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα).

Τι είναι η εφαρμογή «Κοινωνικός Ηλεκτρισμός»

Η εφαρμογή Κοινωνικός Ηλεκτρισμός (Social Electricity) είναι μια καινούρια εφαρμογή (application) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Facebook και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία, την χρησιμότητα και τον κομψό σχεδιασμό της. Αποτελεί ερευνητικό έργο του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (AHK), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιος ο σκοπός της εφαρμογής (application)

Η εφαρμογή είναι υλοποιημένη μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook και έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους Κύπριους πολίτες να κατανοήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν μέσω συγκρίσεων με την αντίστοιχη κατανάλωση των φίλων τους καθώς και με την συνολική κατανάλωση στην γειτονιά/οδό/χωριό/επαρχία στην οποία διαμένουν. Μόνο μέσω αποτελεσματικών και ρεαλιστικών συγκρίσεων μπορεί ο καταναλωτής να αντιληφθεί την ενεργειακή του συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο, οι Κύπριοι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν εάν καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας, και αυτή η συνειδητοποίηση αναμένεται ότι θα τους ωθήσει να εργαστούν ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τους καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν κάθε διμηνία.

Η εφαρμογή προσφέρει πολλές υπηρεσίες που σχετίζονται με συγκρίσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν την τρέχον ενεργειακή συμπεριφορά της γειτονιάς τους με προηγούμενους μήνες ή και προηγούμενα χρόνια. Αυτή η σύγκριση μπορεί να γίνει και με τις γειτονιές των φίλων τους, ώστε να μετατραπούν οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα υγιή συναγωνισμό μεταξύ φίλων

Σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού

Την εφαρμογή Social Electricity στηρίζει η ΑΗΚ και κυρίως το τμήμα Πληροφορικής της Αρχής, το οποίο παρέχει κάθε διμηνία τις οικιακές καταναλώσεις των Κύπριων πολιτών, χωρισμένες ανά διεύθυνση. Σεβόμενοι την ιδιωτικότητα του κάθε Κύπριου πολίτη, οι καταναλώσεις αυτές είναι ανώνυμες. Με την ομαδοποίηση των καταναλώσεων σε επίπεδο οδού/γειτονιάς, εξασφαλίζεται περαιτέρω η ανωνυμία μεταξύ των καταναλωτών και των καταναλώσεων τους. Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Facebook καθίσταται δυνατή η σύγκριση της κατανάλωσης κάποιου Κύπριου πολίτη με τους διαδικτυακούς του φίλους, δεδομένου ότι έχουν και αυτοί με τη σειρά τους χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Social Electricity. Επίσης, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να δει στατιστικά που αφορούν τις περιοχές με την λιγότερη/περισσότερη κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή του, την επαρχία που διαμένει ή και ολόκληρη τη Κύπρο.

Πώς Χρησιμοποιείτε την Εφαρμογή

Η εφαρμογή Social Electricity είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο http://apps.facebook.com/socialelectricity/. Θα πρέπει να διατηρείτε λογαριασμό στο Facebook για να την χρησιμοποιήσετε. Με το που ενωθείτε πρώτη φορά θα πρέπει να αποδεχτείτε κάποιες βασικές πολιτικές ιδιωτικότητας και να εισάγετε την διεύθυνση στην οποία διαμένετε, η οποία μπορεί και να παραμείνει ανώνυμη στους φίλους σας, εάν το επιθυμείτε 

Ποιος είναι ο Αντρέας Καμηλάρης

Ο Αντρέας Καμηλάρης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Εργαστήριο Δικτύων (Networks Research Laboratory, NetRL), του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Αντρέα Πιτσιλλίδη. Το NetRL, ασχολείται κυρίως με την έρευνα σε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών. Η εφαρμογή Social Electricity αποτελεί μέρος της γενικότερης έρευνας του εργαστηρίου, που αφορά τρόπους εκμετάλλευσης της κοινωνικής δικτύωσης για πιο αποτελεσματική περιβαλλοντική συνειδητοποίηση των πολιτών. Για την εκπλήρωση του έργου αυτού έχουν προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες τους οι φοιτητές του τμήματος Διομήδης Παπαδιομήδους, Γιώργος Ταλιαδώρος και Μάριος Μιχαήλ.

 Δείτε επίσης το σχετικό ρεπορτάζ: 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.