Ανέκρουσεν πρύμναν για αύξηση του εταιρικού φόρου ο ΥΠΟΙΚ μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις διαφωνίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Απέσυρε τελικά ο Υπουργός Οικονομικών την πρόταση του για ενδεχόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%.

Υποχώρηση Χάρη Γεωργιάδη, μετά τις αντιδράσεις. Λίγα μόνο λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της έντονης, ομόφωνης και σε υψηλούς τόνους, κατηγορηματικής διαφωνίας των επαγγελματικών φορέων για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15 τοις εκατό, ο Υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως δεν επιμένει στην υλοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου. Απαντώντας στη δραματική έκκληση των φορέων να αποσύρει την οποιαδήποτε πρόταση ή και σκέψη για αύξηση του εταιρικού φόρου.

Ο υπουργός δήλωσε πως «Πολύ απλά δεν θα προχωρήσουμε. Δεν είναι επιβεβλημένη ανάγκη να γίνει η αλλαγή αυτή τη στιγμή. Το προτείναμε για να λύσουμε κάποια προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια αύξησης των συμφωνιών αποφυγής της διπλής φορολογίας και εξαίρεσης από μαύρες λίστες. Είναι σημαντική η θέση του ιδιωτικού τομέα και από τη στιγμή που τάσσονται εναντίον δεν θα επιμείνουμε».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το ΚΕΒΕ, CIPA και CIFA, ο Σύνδεσμος Λογιστών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο ΠΑΣΥΞΕ.

Ομόφωνα όλοι οι φορείς απέρριψαν το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, «Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ανησυχήσει τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε αρχίσει να παίρνουμε αρνητικά μηνύματα. Η αξιοπιστία του κράτους έχει για ακόμα μια φορά τρωθεί».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ τόνισε πως χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με στόχο την μείωση του φορολογικού κόστους όλων των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κύπρο. Ενώ ο Πρόεδρος του CIPA χαρακτήρισε εντελώς άκαιρη την πρόταση για αύξηση του εταιρικού φόρου.

Όπως ανέφερε πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, «Θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να μελετώνται σοβαρά πριν τίθενται στο τραπέζι για να μην δίνουμε την εικόνα στο εξωτερικό ότι είμαστε μια χώρα με ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η οποία δεν μελετά εις βάθος πριν κάνει κάποιες αλλαγές

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της CIPA, Μιχάλης Μιχαήλ, είπε πως «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το μακροπρόθεσμο φορολογικό σχεδιασμό των ξένων εταιρειών που βρίσκονται στην Κύπρο. Ο φορολογικός συντελεστής δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της διπλής φορολογίας».

Όπως επισημάνθηκε, μάλιστα, κατά τη σύσκεψη, αυτή την περίοδο ακόμη και η Βρετανία κάνει σκέψεις για μείωση του εταιρικού φόρου, για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, ενώ και η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, μελετά το ίδιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης, δήλωσε ότι «Ουσιαστικά, είμαστε μια χώρα ανοιχτής οικονομίας και εκείνο που θα μας βοηθήσει να αναπτυσσόμαστε ως χώρα είναι η αύξηση της επιχειρηματικότητας».

Πρόσθεσε δε, ότι η μακροπρόθεσμα φορολογική πολιτική του κράτους, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το συνολικό φορολογικό κόστος στις επιχειρήσεις να μειωθεί, προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, τόσο από ντόπιες, όσο και από τις ξένες επιχειρήσεις.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...