ΥΠΟΙΚ: Προς αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%

Σε αύξηση του εταιρικού φόρου στο δεκαπέντε τοις εκατό, προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, με σειρά φοροελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις, ως πλήρη αντιστάθμιση. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μέτρα μείωσης φορολογιών.

Με στόχο να αποκλιμακώσει τις έντονες αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον χαμηλό εταιρικό φόρο στην Κύπρο και να διαλύσει τις εντυπώσεις περί φορολογικού παραδείσου και τόπου ξεπλύματος χρήματος, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αύξηση του εταιρικού φόρου στο δεκαπέντε τοις εκατό. Από το δώδεκα κόμμα πέντε που είναι σήμερα. 
Την είδηση δημοσίευσε η οικονομική ιστοσελίδα ΝΟΜΙΣΜΑ, είδηση που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνουν πως οι λόγοι της αύξησης δεν είναι φοροεισπρακτικοί, μιας και η κυβέρνηση λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. 


Η αύξηση σχετίζεται με τα προβλήματα που προκύπτουν, πλέον, στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών, από τη διατήρηση ενός υπέρμετρα χαμηλού εταιρικού φόρου. Προβλήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και με ένταξη της χώρας σε «μαύρες λίστες». 
Αυξάνοντας τον εταιρικό φόρο στο 15% θα περιορίζαμε δραστικά αυτά τα προβλήματα, χωρίς απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. 

Ως αντιστάθμισμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει ταυτόχρονα στη μείωση άλλων φορολογιών, με καθαρό πρόσθετο όφελος για τις εταιρείες. 

Από την αύξηση του εταιρικού φόρου, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εισπράξει επιπλέον από τις επιχειρήσεις γύρω στα 170 εκατομμυρια ευρώ το έτος και προτείνεται η επιστροφή 200 εκατομμυρίων, ίσως και με κάποια παραλλαγή των μέτρων. 

Ωστόσο, προτού οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις έχουν ζητηθεί και αναμένονται οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων. Φορείς με τους οποίους ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε συναντηθεί πριν από λίγες μέρες, και τους ενημέρωσε για τις προθέσεις του Υπουργείου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο αυριανής σύσκεψης των παραγωγικών τάξεων.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...