Ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες – Στόχος η μείωση τους κάτω του 8% [BINTEO]

Εντονη κινητικότητα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Με στρατηγικό στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτω από το δέκα τοις εκατό και ειδικότερα από το οκτώ τοις εκατό, οι συστημικές τράπεζες κινούνται δυναμικά για το ξεφόρτωμα από τους ισολογισμούς τους, των προβληματικών δανείων.

Η πίεση άλλωστε είναι ιδιαίτερα αυξημένη για το 2019, πρωτίστως από όλες τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο ο δείκτης των κόκκινων δανείων του συνόλου των δανείων κάθε τράπεζας χωριστά, να πέσει κοντά στο οκτώ τοις εκατό. Ούτως ώστε, και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με μια μεταβατική περίοδο να φθάσει σύντομα, στο ανώτατο ανεκτό ευρωπαϊκό επίπεδο του τρία τοις εκατό, για το σύνολο των κόκκινων δανείων μιας χώρας.

Αποκαλυπτικό για τις κινήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής, είναι δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες, καθώς και η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ξένα επενδυτικά ταμεία, με στόχο το ξεφόρτωμα από το τραπεζικό σύστημα, κόκκινων δανείων, αξίας μέχρι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα Κύπρου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση ενός δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων, με την ονομασία Helix 2, με εκτιμώμενη αξία πέραν των €2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα χρόνο μετά την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €2,7 δισεκατομμυρίων, με στόχο ο δείκτης των κόκκινων δανείων του Συγκροτήματος, να βρεθεί κάτω από το δέκα τοις εκατό. του

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του έγκυρου αμερικανικού χρηματοοικονομικού οργανισμού, και η Ελληνική Τράπεζα ετοιμάζεται να πωλήσει ένα σημαντικό πακέτο προβληματικών δανείων, προς την Pacific Investment Management, γνωστή στο παγκύπριο ως Pimco, η οποία κατέχει ήδη το 17,3 τοις εκατό των μετοχών της Ελληνικής. Η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, με την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς, για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους ενός δισεκατομμυρίου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών, αναμένεται να ανοίξει, τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελληνική στοχεύει στην πώληση του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, ώστε και αυτής το ποσοστό της να βρεθεί σημαντικά κάτω του δέκα τοις εκατό του συνόλου. Κίνηση που φαίνεται να ευνοείται από τις συνθήκες στην τράπεζα όσο ποτέ άλλοτε, λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου και της κερδοφορίας που αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα τρίμηνα.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν και την Alpha Bank, να βρίσκεται σε διαδικασία διορισμού διαχειριστή του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, το οποίο πλησιάζει συνολικά τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, το σύνολο των κόκκινων δανείων στο κυπριακό σύστημα ξεπερνά ελαφρώς τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.