"Σκόνταψε" η σύνταξη χηρείας και σε άντρες - Απανωτές αλλαγές από κόμματα και αναπομπές

Εντονος προβληματισμός στη Βουλή, και έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις συνταξιούχων, προκαλεί η νέα αναπομπή του νόμου που αφορά στην παραχώρηση σύνταξης χηρείας και σε άντρες, επί ίσοις όροις με τις γυναίκες. Η Κυβέρνηση, που εισηγήθηκε το μέτρο, θέτει τα κόμματα προ των ευθυνών τους.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, μετά και τη δεύτερη αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νόμου που υπερψήφισε η Ολομέλεια για το δικαίωμα σύνταξης χηρείας στους άντρες. 

Μέλη της Επιτροπής Εργασίας ανέφεραν στον ΑΝΤ1 πως το σχετικο νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση τέλη 2017 αρχές 2018 και τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία τον Ιούλιο του 2018 με ισχύ το Γενάρη του 2018, οδηγείται με τις συνεχείς αναπομπές στην επόμενη δεκαετία. Και διερωτώνται, πότε πραγματικά θα τεθεί σε ισχύ και αν θα χαθούν τα χρονοδιαγράματα για τους δικαιούχους. 

Την ίδια στιγμή, η Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων, προειδοποιεί με την λήψη μέτρων, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την θέση της για να λυθούν οριστικά το πρόβλημα και η αδικία. 

"Η οργάνωση θα μελετήσει μέτρα αντίδρασης και σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους θα πάρει αποφάσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος με τρόπο ώστε να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών και να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι."

Στην αιτιολόγηση για την αναπομπή του νόμου, την οποία θα εξετάσει η έκτακτη Ολομέλεια στις 29 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως οι αλλαγές που ψήφισε η Βουλή αυξάνουν σημαντικά το κόστος για τα δημόσια οικονομικά και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αφού, όπως σημειώνεται στο κείμενο της αναπομπής, το έλλειμμα του Ταμείου που θα προκύψει από τη μη αύξηση των εισφορών, σύμφωνα με την τροπολογία του ΑΚΕΛ, το ποσοστό ένα τοις εκατό του ελλείμματος θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στον προϋπολογισμό του κράτους. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε άντρες και τον Ιούλιο του 2018, ενσωματώνοντας τροπολογία με βάση την οποία η σύνταξη θα παραχωρείτο σε όλους τους χήρους άντρες και όχι μόνο σε όσους η σύζυγός τους έχει αποβιώσει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, όπως προνοούσε το νομοσχέδιο. 

Κυριάκος Κυριακίδης

ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

22/07/2019>09:59

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΔΑΝΕΙΖΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ,. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 7,5 ΔΙΣ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΗΡΩΝ ΑΝΤΡΩΝ., ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ...? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.