Ο ΠτΔ καλεί Βουλή να μην εμμείνει για εκποιήσεις - Εκτάκτως στην Επ.Οικονομικών 29 Ιουλίου η αναπομπή

Καταπέλτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά της Βουλής στο θέμα των εκποιήσεων. Επικαλείται εννέα λόγους, που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, το κράτος και τις τράπεζες, αιτιολογώντας την απόφαση του να αναπέμψει τους δύο νόμους που ψήφισε η Ολομέλεια την περασμένη Παρασκευή.

Εννέα λόγους, οι οποίοι προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και γενικότερα στο κράτος, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα, καταγράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο αιτιολογικό που συνοδεύει την αναπομπή των δύο τροποποιητικών νόμων που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή, επιφέροντας δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων. 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η πρώτη νομοθεσία:


- Καθιστά το πλαίσιο εκποιήσεων αναποτελεσματικό και χρονοβόρο 
- Εχει αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των εξασφαλίσεων, επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών. 
- Οδηγεί σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων και για νέες κεφαλαιακές ανάγκες. 
- Αυξάνει τα δανειστικά επιτόκια. 
- Περιορίζει τη δυνατότητα παραχώρησης νέου δανεισμού, με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. 
- Δημιουργεί αντικίνητρα στην προσέλκυση δυνητικών επενδυτών 
- Εγείρει τον κίνδυνο υποβαθμίσεων είτε των τραπεζών, είτε του κράτους. 
- Επιβαρήνει το δημόσιο, καθώς οι τροποποιήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάκτηση της κρατικής βοήθειας από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της πρώην Συνεργατικής από την ΚΕΔΙΠΕΣ. 

''Ήδη υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεια πό το εξωτερικό, από Οίκους Αξιολόγησης. Δημιουργούμε αχρείαστα προβλήματα σε ένα τομέα που ξέρουμε ότι ακόμα είναι ευαίσθητος. Θα έπρεπε να δούμε να εφαρμοστεί το ΕΣΤΙΑ να δούμε πως αποδίδει'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. 

Σε ότι αφορά τη δεύτερη νομοθεσία που αναστέλλει τις εκποιήσεις μέχρι την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία, σημειώνει ότι ο νόμος επεμβαίνει στους όρους της σύμβασης και θέτει εκ των υστέρων προϋποθέσεις, που ουσιαστικά, παρεμποδίζουν δικαιώματα συμβαλλομένων. 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται να μην εμμείνει η Βουλή στη νομοθεσία και να δεχθεί την αναπομπή. 

Κάθετη διαφωνία με τη Βουλή, εκφράζει και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Και άφησε παράλληλα αιχμές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μελέτη για τις συνέπειες, πριν από την τροποποίηση. 

''Θα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά, που είναι η εισήγησή μας και η θέση μας, ώστε να μην επηρεάζει και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στο συγκεκριμένο τομέα. 
Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει η νομοθεσία ως είχε πριν από την απόφαση της Βουλής και να μελετηθεί σε βάθος και ποιοι τομείς επηρεάζονται απ’ αυτή την απόφαση'', δήλωσε ο Πρόεδρος Συμβουλιου Οικονομιας και Ανταγωνιστικότητας, Τάκης Κληρίδης.

Το βλέμμα στρέφεται πλέον στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 29 Ιουλίου για να εξετάσει την αιτιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ την ίδια μέρα, τα κόμματα θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας, κατά πόσο αποδέχονται ή όχι την αναπομπή. 
Σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι αναπομπές, δεν θα ισχύσουν οι αλλαγές που ψήφισε η Βουλή. Ενώ αν απορριφθούν, η μπάλα θα είναι ξανά στα χέρια του Προέδρου, για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.