Τροποποιήσεις κομμάτων στο Σύστημα Εκποιήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι τροπολογίες των κομμάτων στο νόμο για τις εκποιήσεις θα πλήξουν την οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας κρούει η Κεντρική Τράπεζα.

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι τροπολογίες των κομμάτων στο νόμο για τις εκποιήσεις θα πλήξουν την οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας κρούει η Κεντρική Τράπεζα. Έκκληση για αναστολή των αλλαγών μέχρι την εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ απευθύνει και η Κυβέρνηση. Αναγκαίες οι αλλαγές λέει η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής οικονομικών της βουλής.

Εν μέσω διαφωνιών η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής για τις τροπολογίες των κομμάτων για τη νομοθεσία σχετικά με τις εκποιήσεις. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κεντρική Τράπεζα τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα πλήξουν την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως: «Οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στην διαχείριση των υφιστάμενων Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων όσο και στην χορήγηση νέων δανείων, με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία του τόπου και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Έκκληση στους βουλευτές να μην προχωρήσουν τώρα σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις απηύθυνε και ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συνεχίσει μέχρι και το τέλος του έτους η όποια αναστολή υπάρχει μέχρι σήμερα για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ενόψει της εφαρμογής του Εστία

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως «Θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι οποιαδήποτε εξέταση ζητήματος της νομοθεσίας πρέπει να έρθει μετά το Εστία»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, δήλωσε πως «ακούσαμε τις πρώτες απόψεις όλων των εμπλεκομένων έχω ζητήσει να δοθούν όλες γραπτώς για να εντοπίσουμε αν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα που θα δημιουργούσαν ανατροπή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να δούμε την τεκμηρίωση αυτών των ανησυχιών, ή κινδυνολογιών».

Η πλειοψηφία των βουλευτών εξέφρασε την άποψη ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία είναι αναγκαίες.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε πως «Προκειμένου να υποχρεωθούν οι τράπεζες να εφαρμόσουν τουλάχιστον την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που έχουν από το 2015 και δεν εφαρμόζουν οδηγία η οποία προβλέπει την προτεραιότητα της αναδιαρθρώσεις σε ένα ΜΕΔ».

Παράλληλα ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε: «Καλούμε την Κυβέρνηση, την ΚΤ και τις τράπεζες να επανατοποθετηθούν ευνοϊκά έτσι ώστε αυτές οι περιθωριακές αλλαγές που περιλαμβάνει η κοινή πρόταση των κομμάτων να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν».

Η Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου σε νέα έκτακτη συνεδρία της την ερχόμενη Πέμπτη.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.