Ποινικές ανακρίσεις για δράσεις σε 27 ΣΠΙ προ του 2013

Τη διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ζητά από την αστυνομία ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο Κώστας Κληρίδης ζητά την διερεύνηση για συμπεριφορές προσώπων σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα προ της ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το Κράτος, αλλά και για επτά ζητήματα για την περίοδο μετά το 2013.

Με σημερινή επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, καλεί τον Κύπρο Μιχαηλίδη, να προχωρήσει άμεσα στην διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων, στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. 

Μάλιστα, στην επιστολή επισημαίνεται πως οι Οδηγίες δεν περιορίζουν το εύρος του ανακριτικού έργου. 

"Αν στο πλαίσιο της διερεύνησης προκύψουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, να διερευνηθούν." είπε ο Κώστας Κληρίδης. 

Συγκεκριμένα, οι ποινικές ανακρίσεις αφορούν δύο περιόδους για τον Συνεργατισμό. Την περίοδο προ του 2013, για την οποία καλείται η αστυνομία να διεξάγει ποινικές ανακρίσεις για συμπεριφορές προσώπων σε 27 συνολικά συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα τα οποία και κατανομάζει .


Στροβόλου, Λήδρα, Παραλιμνίου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας, Ερήμης, Πολεμιδίων, Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας-Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλυς Χρυσοχούς, Αχνας, Αθηαίνου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Πρωτοβουλίας Γυναικών. 

Όπως εξήγησε ο Κώστας Κληρίδης, "Αυτές οι επιλήψιμες συμπεριφορές, αναφέρονται σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013, με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύφους ;1,5 δις."

Ενώ η δεύτερη φάση των ποινικών ανακρίσεων, θα αφορά την περίοδο μετά το 2013 και το κατά πόσον κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων όπως αυτές καταδεικνύονται μέσα από την Έκθεση της Ερευνητικής, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα για επτά θέματα, μεταξύ των οποίων, διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραχώρηση δανείων, υπερχρέωση τόκων και συμφωνία με την Altamira. 

-Διαγραφές 63 εκ. για 19 περιπτώσεις ΜΕΔ 
-16 περιπτώσεις παραχώρησης δανείων (Επιτόκια, Επάρκεια εξασφαλίσεων, Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων, Τήρηση συμφωνιών) 
-Παράνομη υπερχρέωση τόκων. 
-Εξοδα φιλοξενίας, ταξιδιών στο εξωτερικό, κ.α., 
-Ανάθεση και/ή χειρισμός κονδυλίων για διαφήμιση. 
-Συμφωνία με Altamira για ΜΕΔ 
-Αγορά υπηρεσιών, αμοιβές (37 εκ.) 

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας, τόνισε πως ενόψει της σοβαρότητας των θεμάτων και του δικαιολογημένου δημόσιου ενδιαφέροντος που αυτά έχουν προσελκύσει, δόθηκαν οδηγίες όπως το ανακριτικό έργο αρχίσει άμεσα και ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.