Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν και συνέχεια διαμηνύει από την Νέα Υόρκη ο ΥΠΟΙΚ

Οι μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο θα συνεχιστούν. Αυτό επισήμανε στο επενδυτικό συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Το συνέδριο είχε ως θέμα, τη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για επενδύσεις και οικονομική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης σε μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια χωρίς τέλος, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στην ομιλία του χθες στο επενδυτικό συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, με θέμα Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ: Ενισχύοντας τους δεσμούς. 

«Τονίσαμε την σημασία που αποδίδει η Κυπριακή κυβέρνηση στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Μια συνεργασία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων και μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή της Αν. Μεσογείου. Σ αυτή ακριβώς την προσπάθεια θέλουμε να συμβάλλουμε, για μετατροπή της περιοχής σε μια περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργθάδης. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Οικονομικών στοιχημάτισε επίσης με τον δημοσιογράφο του Economist που συντόνιζε τη συζήτηση, ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης. 

«Οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι εξαιρετικά θετικές. Ομως θεωρώ ότι μπορούμε όχι απλά να τις πετύχουμε, αλλά και να τις υπερβούμε. Όπως κατορθώσαμε μέσω συλλογικής προσπάθειας να πετύχουμε και να ξεπεράσουμε όλες τις προβλέψεις της προηγούμενης περιόδου», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργθάδης. 

Στο μεταξύ, σταθερή πορεία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2019 -2022, οδηγώντας ταυτόχρονα στην μείωση του δημοσίου χρέους. 
Σε έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται πως η πορεία του ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμό 3,6 τοις εκατό το 2019, 3 κόμμα δύο το 2020 και στο τρία τοις εκατό, το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. 

Με το πρωτογενές πλεόνασμα από το 5,3 τοις εκατό το 2019 να υποχωρεί στο 4,κόμμα 8 το 2020 και στο 4,4 και 4,1 το 2021 και 2022 αντίστοιχα. Ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει μέχρι το 77, κόμμα πέντε τοις εκατό μέχρι το 2022. 

Σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες στο τέλος Νοεμβρίου του 2018 ανέρχονταν στο 32 τοις εκατό, αναφέρει πως είναι εφικτό να υποχωρήσουν στο 25% στο τέλος του 2019. 

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.