Οίκος Moody’s: Θετικό το εστία για τις τράπεζες

Νέα θετικά σχόλια έλαβε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αυτή τη φορά από τον Οίκο Moody's, ο οποίος θεωρεί ότι θα διευκολύνει στην επίλυση των προβλημάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο μεταξύ, αρνητικό εμφανίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για νομοθετικές αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας για του δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΣΤΙΑ.

Θετικό για τις τράπεζες χαρακτηρίζει το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Moody's επειδή, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο του σημείωμα, θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τον Οίκο όλες οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στο ΕΣΤΙΑ θα επωφεληθούν από τις διατάξεις του.

Εξάλλου σήμερα αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, όπως αυτές κατατέθηκαν με σχετική πρόταση νόμου του κινήματος οικολόγων.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου, βελτίωσης χρίζει η αποτελεσματικότητα του οργανωτικού πλαισίου, ενώ θετικός εμφανίστηκε στην πιθανότητα επιδότησης του κόστους για τους συμβούλους αφερεγγυότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση«Το κατά πόσον ο πιστωτής μετά από ένα σχέδιο μη συναινετικό ή συναινετικό θα έρθει σε χειρότερη κατάσταση από ότι αν προχωρούσε τη διαδικασία της πτώχευσης, η αλλαγή αυτής της πρόνοιας φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα συνταγματικότητας.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Διαμανού είπε «Χιλιάδες συμπολιτών μας δεν έχουν καμία μα καμία δυνατότητα δικαίωσης, είτε μέσα από το πλαίσιο είτε μέσα από την καταφυγή στα δικαστήρια. Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ επικίνδυνο κοινωνικό ζήτημα και ένα μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο.»

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του κινήματος Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας .«Από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, προκύπτει ότι μόνο 162 αιτήσεις έγιναν για ρύθμιση χρειών ευάλωτων δανειοληπτών» είπε.

Τέλος ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφερε σχετικά «Τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης όταν ανέφερε στους βουλευτές πως είναι έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο αφερεγγυότητας.»


Η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών όπως επανέλθει εντός 30 ημερών διαμηνύοντας ότι θα επιμείνει στο θέμα μέχρι την επίλυσή του.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.