Μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα – Δευτέρα η συζήτηση της πρότασης

Ανοίγει επισήμως στη Βουλή η συζήτηση για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών, στη βάση πρότασης νόμου που κατέθεσαν από κοινού οι Πρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει νέες φοροελαφρύνσεις, και ο Υπουργός Οικονομικών, αν και προτιμά τη μείωση της φορολογίας επί των τόκων, δηλώνει ότι η απόφαση ανήκει στη Βουλή.


Πρόταση νόμου, για μείωση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, κατέθεσαν από κοινού ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε υπό το φως του γεγονότος ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2019 να προβλέπει φοροελαφρύνσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Ενημερώνω το Σώμα ότι λόγω του ότι πρέπει αν συνδυαστεί είτε αν θα εγκριθεί είτε να απορριφθεί μαζί με τους προϋπολογισμούς θα τη βάλω τη Δευτέρα και θα σταλεί συμπληρωματική ατζέντα στην Επιτροπή Οικονομικών που θα συνέλθουμε για τον προϋπολογισμό τη Δευτέρα και εκεί θα συζητήσουμε εάν θα υπάρχει κατάληξη να έρθει στην Ολομέλεια» δήλωσε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Η πρόταση νόμου έρχεται σε αντιδιαστολή με τη θέση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ενώπιον του Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών. «Η θέση της Κυβέρνησης είναι όπως αυτή η φορολογική ελάφρυνση αποδοθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας επί των τόκων, από το 30% στο 17%. Πρόκειται για μια φορολογία που είναι ψηλή σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και που δεν επιβάλλεται σε ξένους παρά μόνο σε Κύπριους καταθέτες. Η ελάφρυνση της συγκεκριμένης φορολογίας, εκτός των άλλων, θα ενθαρρύνει την αποταμίευση που είναι αναγκαία για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη»εξήσσε ο κ. Γεωργιάδης.  

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η φορολογία στα καύσιμα είναι συγκριτικά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και έριξε στη Βουλή το μπαλάκι, λέγοντας πως της ανήκει η τελική απόφαση.Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.