Εθνικός στόχος οι μεταρρυθμίσεις λέει ο Υπ. Οικονομικών – Καλεί Βουλή για συνεννόηση ενόψει προϋπολογισμού

Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σκιαγράφησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Κάλεσε τη Βουλή σε συνεννόηση, ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις όπως το Γενικό Σχέδιο Υγείας, η τοπική αυτοδιοίκηση και η δημόσια υπηρεσία, ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Cyta.

Εθνικό στόχο αποτελεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας είπε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επιχειρηματολογώντας υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. 

Παραθέτοντας το πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης, ζήτησε τη συνεννόηση Κυβέρνησης και Βουλής για επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. «Τα όσα έχω αναφέρει ενδεικτικά συνθέτουν ένα συγκεκριμένο φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχεδιασμό που αν εφαρμοστεί θα αλλάξει τη χώρα μας. Θα εκσυγχρονίσει τις δομές και διαδικασίες στο Δημόσιο, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα διευρύνει την παραγωγική βάση της οικονομίας μας. Και με αυτό τον τρόπο, θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε την αναπτυξιακή δυναμική» εξήγησε ο Υπ. Οικονομικών. 

Ανάμεσα στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων:

  • την τοπική αυτοδιοίκηση, 
  • τα δικαστήρια, το ΓΕΣΥ, 
  • τη δημόσια υπηρεσία, 
  • την εκπαίδευση, 
  • την έναρξη εφαρμογής της στρατηγικής για τον τουρισμό με αφορμή τη σύσταση του Υφυπουργείου, 
  • απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων, 
  • την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών και τη σύσταση εποπτικής αρχής για τον ασφαλιστικό τομέα. 
«Επανεξέταση της πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, προτού να είναι πολύ αργά. Στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής περιλαμβάνεται το Χρηματιστήριο και το Κρατικό Λαχείο» ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης. 

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, ο Υπουργός Οικονομικών ενέταξε το επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά στην υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους. 

Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεταρρύθμιση στις δομές της Κεντρικής Τράπεζας, συσχετίζοντάς την με την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος όπως είπε σήμερα δανειοδοτεί αυστηρά και ακριβώς όπως πρέπει.

Δείτε επίσης: Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη*

g1

g3

olo1

olo2

olo3

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.