Σχέδιο εστία: «Μιλήστε με την τράπεζα σας και ετοιμάστε αίτηση»

Τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του σχεδίου Εστία θα διαφοροποιηθούν λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση του από τις ευρωπαίκές αρχές, οι οποίες ωστόσο, δεν διαφοροποιούν οποιαδήποτε βασική πρόνοια του σχεδίου από την σχετική πρόταση του υπουργείου οικονομικών. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους.

Το Yπουργείο Οικονομικών προτρέπει τους δανειολήπτες που πιθανόν να είναι δικαιούχοι για το σχέδιο Εστία, να επικοινωνήσουν άμεσα με την τράπεζά τους και να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την αίτησή τους. 

Στη δήλωση προτροπή, προέβη ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, διευκρινίζοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για την εφαρμογή, τα κριτήρια και τους δικαιούχους. Για να προσθέσει, πως τα χρονοδιαγράμματα θα διαφοροποιηθούν, λόγω της αργοπορίας στην έγκριση του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

"Προτρέπουμε τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες να επικοινωνήσουν με την τράπεζα ή να επικοινωνήσουν με την Altamira σε περίπτωση που το δάνειο τους αφορά την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και να αρχίσουν την προετοιμασία" ανέφερε συγκεκριμένα ο Διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ΥΠΟΙ, Ανδρέας Χαραλάμπους. 

Ανέφερε επίσης ότι το σκεπτικό της απόφασης για την έγκριση του σχεδίου Εστία, που έχει ως στόχο να βοηθήσει δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους, θα ανακοινωθεί σύντομα. Σημειώνοντας πως δεν έχει διαφοροποιηθεί οποιαδήποτε βασική πρόνοια σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Δικαιούχοι στο Εστία θα είναι όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ ο τρόπος εφαρμογής των κριτηρίων εισδοχής των δικαιούχων στο σχέδιο Εστία θα εξαρτηθεί από τους κανονισμούς που θα θεσπιστούν.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.