«Η Ρωμαλέα ανάπτυξη θα μηδενίσει την ανεργία» - Στόχος να διατηρηθεί η Δημοσιονομική Σταθερότητα

Για δυναμική ανάκαμψη της Κύπρου κάνει λόγο η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ωστόσο ότι τα κατάλοιπα της κρίσης εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα.

Η Κύπρος ανακάμπτει δυναμικά από την κρίση του 2012-2013 λέει στη σημερινή 80σέλιδη έκθεσή του για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοινώνοντας παράλληλα την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο. 

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να κρατηθεί πάνω από το 4%, λόγω των υπηρεσιών και των ξένων επενδύσεων. Η ανεργία μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς ενώ τα μεγάλα πλεονάσματα θέτουν το δημόσιο χρέος σε πτωτική πορεία. 

Στην έκθεση χαιρετίζεται ως καταλυτική στο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών η έγκριση από μέρους των Κυπριακών αρχών πακέτου μέτρων εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Αναφέρεται επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές έφεραν και την αναβάθμιση της Κύπρου στις επενδυτικές βαθμίδες διεθνών οίκων αξιολόγησης. 

Παρόλα αυτά, σημειώνεται, τα κατάλοιπα της κρίσης εξακολουθούν να βαραίνουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας. 

Σημειώνεται παράλληλα ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ενώ παρά τη μείωση του το δημόσιο χρέος, εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. 

Σε ρωμαλέα ανάπτυξη που θα μηδενίσει την ανεργία αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. 

«Η ρωμαλέα αναπτυξιακή πορεία, που στηρίζεται από επενδύσεις, τις οποίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, έχει ήδη απορροφήσει περισσότερη από τη μισή ανεργία, η οποία είχε συσσωρευτεί μεταξύ 2008 και 2014, φτάνοντας τότε στα ύψη του 16,3% και από το σημερινό ύψος του 7% περίπου ανεργία, προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κύριος Προδρόμου τόνισε τις επισημάνσεις της έκθεσης για την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι σε θέση να σχεδιάζει κοινωνική πολιτική.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.