Γιωρκάτζη: Έφτασε να με μισεί όλη η κοινωνία

Μea culpa, από την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ομολόγησε στη βουλή ότι η ίδια σταμάτησε την έρευνα που είχε αρχίσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Μea culpa, αναφώνησε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, λίγους μήνες προτού λήξει η θητεία της στην Κεντρική, επέλεξε μια ηρωική έξοδο, προχωρώντας για πρώτη φορά σε δημόσια αυτοκριτική, ομολογώντας ότι η ίδια σταμάτησε την έρευνα που είχε αρχίσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. 

Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα γνωστά γεγονότα του 2015, όταν η διαρροή του καταλόγου Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που είχε ετοιμάσει, προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας μετά από καταγγελία από βουλευτή, τον οποίο δεν κατονόμασε και ποινική ανάκριση εναντίον της με την ίδια να καταθέτει επί ώρες στο ΤΑΕ Αρχηγείου. 

«Τότε είχε γίνει τέτοιος σάλος, υπήρχε τέτοιο μίσος εναντίον μου και απ' εκεί που ήμουν στα ψηλά ως Γενικός Ελεγκτής, το ίδιο πρόσωπο βρέθηκα να με μισά μια κοινωνία, γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς ή αν υπήρχαν όροι ευνοϊκοί. Είναι σοβαρό αυτό το θέμα διότι έγινε ποινική ανάκριση γι' αυτό το θέμα και το mea culpa μου πριν φύγω, είναι ότι ίσως φοβήθηκα», δήλωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. 

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από αύριο θα επανανοίξει την υπόθεση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πολιτική κάλυψη που ζήτησε από την βουλή για την συνέχιση της έρευνας. 

«Αν συμφωνείτε θα πάω στο γραφείο μου και αύριο θα στείλω σχετική εγκύκλιο στις τράπεζες για να μας δώσουν αυτά τα στοιχεία», δήλωσε η κα Γιωρκάτζη. 

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών όλων των κομμάτων, με πολλά μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την απορία τους υποδεικνύοντας προς την κυρία Γιωρκάτζη πως όταν ολοκληρώσει την έρευνα της, να αποστείλει τα στοιχεία στον Πρόεδρο της Βουλής, για να φυλαχθούν χωρίς τον κίνδυνο διαρροών. 

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο, προκάλεσε άλλη μια αναφορά της κυρίας Γιωρκάτζη στη συνέχεια. Όταν απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις παράνομες υπερχρεώσεις των τραπεζών, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αποποιήθηκε κάθε ευθύνη της Κεντρικής για τον έλεγχο των τραπεζών. 

«Η Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου για ενδεχόμενες καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών. 
Να ρωτήσετε τον Χρηματοοικονομικό επίτροπο, ίσως η Υπηρεσία καταναλωτή (υπ. Εμπορίου) ίσως και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού είναι υπεύθυνη για έλεγχο ύστερα από καταγγελίες», δήλωσε η κα Γιωρκάτζη. 

«Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Κεντρικής για το 2019, η κυρία Γιωρκάτζη αναφέρθηκε και στις προοπτικές της οικονομίας. Κάνοντας λόγο για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, μετά την κρίση του 2013 και μεγάλα πλεονάσματα που δικαιώνουν μέρα με τη μέρα τις θυσίες του λαού. Αλλά προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», δήλωσε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μάριος Μαυρίδης. 

Εξέφρασε πάντως, επιφυλάξεις για πρόνοιες του σχεδίου ΕΣΤΙΑ. 

«Η κυρία Γιωρκάτζη χαρακτήρισε το 2018, χρονιά σταθμό για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και για τη σημαντική ενοποίηση του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη*

g2

g3

giorkatzi1

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.