Έρευνα για τα 500 εκ. ευρώ που ζητεί η Τράπεζα Κύπρου

 

 

H Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέροντας δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής ενέκρινε, κατά τη συνεδρία του τη Δευτέρα, την διεξαγωγή σχετικής έρευνας από λειτουργούς της Επιτροπής, στόχος της οποίας, όπως είπε, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου «κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες δεν είχε ανακοινώσει από την αρχή με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας».

«Δεν μπορεί μερικές μέρες πριν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου να υπήρχε Γενική Συνέλευση των μετόχων κατά την οποία οι μέτοχοι να μην είχαν ενημερωθεί για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για την Τράπεζα ύψους 300 εκ. ευρώ - πέρα των 200 εκ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά -  λόγω αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο Κύπρου και Ελλάδας και απομείωσης ελληνικών ομολόγων», τόνισε η κ. Καλογήρου.

Κατά την ανακοίνωση στις 10 Μαΐου των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2012, η Τράπεζα Κύπρου είχε αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι 30 Ιουνίου 2012 οι ανάγκες για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) περιορίζονται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου».

Η κ. Καλογήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός περίπου 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχαν «εύλογοι λόγοι» να μην ανακοινωθεί το τελικό ποσό κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που διακριβωθεί παράβαση της νομοθεσίας, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα, είτε σε αξιωματούχους της Τράπεζας, είτε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε στην ίδια την Τράπεζα, ως συλλογικό όργανο.

Επιπλέον, η κ. Καλογήρου είπε στο  ότι η Επιτροπή θα διεξάγει παράλληλα νέα έρευνα για τη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στην χρηματιστηριακή αξία των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στη διαφάνεια, σε θέματα χειραγώγησης της αγοράς και σε θέματα κατοχής εμπιστευτικών πληροφοριών.

Θα διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά πόσον υπήρχε κάτι προς ανακοίνωση και δεν είχε ανακοινωθεί την ώρα που έπρεπε, αν υπήρξαν παραπλανητικές δηλώσεις και αν υπήρχαν λογιστικά στοιχεία που έπρεπε να δημοσιοποιηθούν προς τους επενδυτές και τα οποία θα τους βοηθούσαν στο κατά πόσον θα επενδύσουν ή όχι στην τράπεζα. 

Η κυρία Καλογήρου μιλούσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...