Νέα εμπλοκή της Κύπρου σε ύποπτες ροές δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι αναφορές γίνονται σε δελτίο του Οίκου Moody's, μετά από εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών δανέζικης τράπεζας.

Στα δεκαοκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, ανέρχονται οι ύποπτες ροές πληρωμών μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που φαίνεται να διενεργήθηκαν την περίοδο 2007- 2015 στο υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Οίκου Moody's. 

Στη δανέζικη τράπεζα, που βρέθηκε στο επίκεντρο για ελλιπή εποπτεία στο υποκατάστημά της στη χώρα της Βαλτικής, πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος στις ροές πληρωμών ύψους 200 δισ. ευρώ, από περίπου 15 χιλιάδες ξένους πελάτες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου, οδήγησαν τον εκτελεστικό διευθυντή της Danske, Τόμας Μπόργκεν, να υποβάλει την παραίτησή του.
 

Ύστερα από εσωτερικό έλεγχο στο χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών της δανέζικης τράπεζας, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, το εννέα τοις εκατό, των ύποπτων πληρωμών, προήλθαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η πλειοψηφία των πληρωμών προέρχεται από τη Ρωσία και την Εσθονία, με 23 τοις εκατό, τη Λετονία με 12, την Κύπρο με εννέα, το Ηνωμένο Βασίλειο με τέσσερα και άλλες χώρες με 30 τοις εκατό, ενώ ως προορισμοί των εξερχόμενων πληρωμών παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, η Εσθονία, η Λετονία, η Κίνα, η Ελβετία και η Τουρκία. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αρμόδια αρχή για την εποπτεία στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αποφεύγει μέχρι στιγμής να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.