Πολύωρη κατάθεση Χλωρακιώτη στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό

Πολύωρη ήταν η κατάθεση του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, πρώην ισχυρού άντρα του Συνεργατισμού, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Τα σημαντικότερα σημεία της κατάθεσης του, στο ρεπορτάζ του Κυριάκου Κυριακίδη. 

Στα προβλήματα εποπτείας, εταιρικής διακυβέρνησης, στην πολιτική παραχώρησης δανείων, στην διάρθρωση των εκατοντάδων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και στην απουσία μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, επικεντρώθηκε η κατάθεση του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. 
Μεταξύ άλλων, ο κύριος Χλωρακιώτης, κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς προειδοποιήσεις που του απηύθυνε από το 2011, ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, με αλλεπάλληλες επιστολές, για τα κεφαλαιακά ελλείμματα στον Συνεργατισμό και ειδικότερα, για την κακή διαχείριση στην ΣΠΕ Στροβόλου. Σε μια μάλιστα, επιστολή, ο Αθανάσιος Ορφανίδης ζήτησε την αποσύνδεση της ΣΠΕ Στροβόλου, από τον Κεντρικό Φορέα, αν δεν μπορούσε να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμά της περίπου εξήντα έξι εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούσε το ένα τρίτο του συνολικού ελλείμματος του Συνεργατισμού. 

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρακιώτη "Αν ανακοινώνετο η αποσύνδεση της ΣΠΕ Στροβόλου από τον Κεντρικό Φορέα, θα οδηγούμασταν από τότε, σε αυτό που συνέβη τον Ιούνιο του 2018, δηλαδή το κλείσιμο του Συνεργατισμού". 
Είπε ακόμη ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει για τα ελλείμματα κεφαλαίων των ΣΠΙ, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες και οι Συνεργατικές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις εξασφαλίσεις ενός δανείου παρά για την δυνατότητα αποπληρωμής.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη το μέλος της Ερευνητικής Γιώργος Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως η Επιτροπή έχει στοιχεία, για δάνειο που δόθηκε σε 72χρονο πρόσωπο, η εξόφληση του οποίου ήταν μετά από πενήντα χρόνια. 

"Έχουμε στοιχεία για δάνειο που παραχωρήθηκε σε 72χρονο, με την εξόφληση του δανείου, να καθορίζεται ύστερα από 50 χρόνια". 

Ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, ανέφερε επίσης, πως η Συνεργατική δάνεισε την κυβέρνηση, μέσω αγοράς ομολόγου ποσό 677 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο που δεν μπορούσε να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε σύσκεψη που λήφθηκε στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ομόλογο το οποίο ανανεώθηκε το 2013, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. 
Στο τέλος της κατάθεσής του, αναφέρθηκε στα δάνεια που είχε συνάψει ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα στην ΣΠΕ Στροβόλου, συνολικού ποσού 18 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα οποία έγινε διακανονισμός εξόφλησης το 2017. 
 
"Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, έναντι του χρέους, πήρε το 2017 ένα χωράφι μου στην Πάφο, στην τιμή των €15,450 εκ. και το πούλησε το 2018, στην τιμή των €19,5 εκ. Ενώ η πραγματική τιμή ανερχότανε στα €24 εκ. Πήραν το κτήμα, το πώλησαν, κέρδισαν €4 εκ. σε ελάχιστο χρονικό διάστημα". 

Ο κύριος Χλωρακιώτης, επικαλέστηκε πολλές φορές την νομοθεσία κάνοντας λόγο για περιορισμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που είχε, αρχικά ως Έφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης και Εποπτείας το 1981, στη συνέχεια από το 1987 ως Διοικητής και από το 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

hlorakioths


*Φωτογραφίες Ανδρέας Μανώλη

ereunitikiepitroph

ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.