Τέταρτος μεταμνημονιακός έλεγχος από την Τρόϊκα

Σε πλήρη εξέλιξη, μέχρι την Παρασκευή, ο τέταρτος μεταμνημονιακός έλεγχος απο την Τρόϊκα, στο πλαίσιο του προγράμματος εποπτείας της κυπριακής οικονομίας.

Με κατ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και στη συνέχεια με κλιμάκια τεχνοκρατών του υπουργείου, άρχισε σήμερα, ο τέταρτος μεταμνημονιακός έλεγχος, απο την Τρόικα της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Αντιπροσωπείες, με τους επικεφαλής στο κυπριακό πρόγραμμα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα εξετάσουν την πορεία των δεικτών των δημόσιων οικονομικών, τις προβλέψεις για την πορεία τους, τον προϋπολογισμό του 2018 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή που εκκρεμούν. 

Συγκεκριμένα, θα μελετήσουν διεξοδικά την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων όπως το Γενικό Σχέδιο Υγείας. 

Η Τροίκα θα εξετάσει επίσης εκκρεμότητες που αφορούν τα έξι νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία εθνικού ταμείου επενδύσεων και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. 

Στο μικροσκόπιο, θα τεθούν και θέματα μισθών, εργασίας, υγείας και ενέργειας, επενδύσεων και τουρισμού, ενώ με το υπουργείο Οικονομικών θα συζητηθεί και το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, ο πρόσφατος νόμος για τις εκποιήσεις, το σύστημα δικαιοσύνης στην Κύπρο, οι καθυστερήσεις στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και φορολογικά θέματα. Νωρίς το απόγευμα, η Τρόικα είχε συνάντηση με την επιτροπή Οικονομικών της βουλής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.
 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Κεντρική Τράπεζα, που άρχισε επίσης σήμερα είναι, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, η πορεία των αναδιαρθρώσεων, ο βαθμός επιτυχίας των εκποιήσεων, αλλά και οι στόχοι και τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες για μείωση των κόκκινων δανείων. 

Ο τέταρτος μεταμνημονιακός έλεγχος, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με συναντήσεις που θα έχει η αντιπροσωπεία της Τρόικα, με τον υπουργό Οικονομικών και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωργάτζη. 

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση της με τίτλο "Housing Market Developments in Cyprus" αναφέρει πως τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οδηγούν στη μείωση των τιμών των ακινήτων. Επηρεάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων ως μέσο για την υποβοήθηση της μείωσης των δανείων τους.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.