«Ο κόσμος να περιμένει πόρισμα για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού»

Στον Κώστα Κληρίδη τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

Διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής. Θα έχουμε πόρισμα για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, παρά την απουσία εγγράφων και ένορκης κατάθεσης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, δηλώνει ο Γεώργιος Αρέστη. 

Απλά αισιόδοξος. Ακόμα και στην περίπτωση που οι επόπτες των κυπριακών τραπεζών και ειδικότερα, του Συνεργατισμού, επιμείνουν μέχρι τέλους στην άρνηση τους, να καταθέσουν ενόρκως στην Ερευνητική Επιτροπή, αλλά και να την προμηθεύσουν με την αλληλογραφία και έγγραφα για τα θέματα του Συνεργατισμού, ο Γεώργιος Αρέστη, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκδοση του πορίσματος για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση που είχε η τριμελής ερευνητική επιτροπή με το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο κύριος Αρέστη δήλωσε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της άρνησης των ευρωπαίων εποπτών να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής:

"Δεν είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα. Το θέμα αυτό το χειριζόμαστε εμείς και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχουν τρόποι ακόμα και αν συνεχίσουν να είναι αρνητικοί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσουμε. Έχουμε πάρα πολύ μαρτυρικό υλικό στα χέρια μας όχι μόνο αυτά που ακούτε στις δημόσιες ακροάσεις". 

Ωστόσο, στα επίμονα ερωτήματα, κατά πόσον το πόρισμα θα είναι ολοκληρωμένο, χωρίς στοιχεία, έγγραφα και μαρτυρίες από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, τον οποίο πολλοί μάρτυρες χαρακτήρισαν στην Ερευνητική, ως τον πραγματικό υπεύθυνο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κύριος Αρέστη, συνέστησε υπομονή:

«Θα εκδώσουμε ένα πόρισμα. Όταν θα έρθει ο χρόνος θα το δείτε». 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, περιορίστηκε να πει ότι αφορούσε πρακτικά και διαδικαστικά θέματα, κυρίως ως προς την εξεύρεση των κονδυλίων για τη μισθοδοσία των ειδικών συμβούλων που προσέλαβε η Ερευνητική. Ενώ για τους επόμενους μάρτυρες που θα κληθούν, είπε ότι δεν θα είναι μόνο ο υπουργός Οικονομικών και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας: 

«Εμείς θα αποφασίσουμε στο τέλος ποιους θα καλέσουμε. Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν στα οποία μέχρι σήμερα δεν έγινε αναφορά». 

Καταλήγοντας είπε ότι η Επιτροπή δεν νιώθει ότι γίνεται προσπάθεια υπόσκαψης ή ποδηγέτησης της.

Δείτε τα όσα δήλωσε στο πιο κάτω βίντεο: 


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.