Ερευνητική Επιτροπή: Αναγκαίο κακό η εξαγορά ΣΚΤ από την Ελληνική

Αναγκαίο κακό, χαρακτήρισε ο Σύνδεσμος του υπουργείου Οικονομικών στο Συνεργατισμό, Διονύσης Διονυσίου, την συμφωνία εξαγοράς μέρους της Συνεργατικής από την Ελληνική Τράπεζα. Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης στον Συνεργατισμό, τόνισε πως αν υπήρχαν ακατάλληλα και μη προσοντούχα στελέχη στη Διεύθυνση και Διοίκηση, οι επόπτες είχαν την αρμοδιότητα και εξουσία να τους αντικαταστήσουν.


Καταιγισμό ερωτήσεων και επίμονων διευκρινιστικών τοποθετήσεων, δέχθηκε ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κράτους στην Ιδιοκτησιακή Δομή του Συνεργατισμού, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Κατά την τρίωρη κατάθεση του, ο Διονύσης Διονυσίου που ήταν ο σύνδεσμος του ΥΠΟΙΚ με τη Συνεργατική Τράπεζα, ερωτήθηκε αρχικά, αν ήταν επωφελής η συμφωνία της Συνεργατικής με την Ελληνική τράπεζα.

«Υπό τις περιστάσεις ήταν συμφέρουσα, η συμφωνία ΣΚΤ και Ελληνικής Τράπεζας. Την περίοδο που έγινε η διαδικασία, δεν κουρεύτηκαν οποιεσδήποτε καταθέσεις και υπήρξε ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς όσον αφορά και τους δανειολήπτες. Θεωρώ ναι, ήταν ένα αναγκαίο κακό να γίνει.» είπε.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν συμφωνεί με άλλους μάρτυρες, που κατέθεσαν ότι στην κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός, οδήγησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, ανέφερε ότι στην επίσπευση των διαδικασιών για κλείσιμο της Συνεργατικής, οδήγησε η έλλειψη ρευστότητας.

«Οι εποπτικές αρχές, δύσκολα κλείνουν τράπεζες. Βάζουν μόνο εποπτικές απαιτήσεις. Αυτό που κλείνει μια τράπεζα, είναι ο κόσμος, οι πελάτες. Οι λόγοι που οδήγησαν την ΣΚΤ στην επίσπευση των διαδικασιών, ήταν η ρευστότητα. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εκροή καταθέσεων της τάξης του €3 δισ. Ουσιαστικά αν συνεχίζονταν οι εκροές η τράπεζα δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τις καταθέσεις.»

Στα επίμονα ερωτήματα για τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού, ο κύριος Διονυσίου, τόνισε πως οι συνεχείς και ολοένα πιο αυστηρές απαιτήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, για τον ορισμό των κόκκινων δανείων, οδηγούσαν συνέχεια και με μαθηματική ακρίβεια τον Συνεργατισμό, σε νέα επίπεδα αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών και νέων προβλέψεων.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής, Γεώργιος Αρέστη, υπέβαλε στον μάρτυρα, αν για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ευθύνεται και η αποτυχία να διευθύνεται από πρόσωπα αντάξια των δύσκολων περιστάσεων, ο κύριος Διονυσίου, σημείωσε πως παρά τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης, αυτός δεν ήταν ο λόγος της κατάρρευσης.

 «Αν, ο λόγος κατάρρευσης του Συνεργατισμού ήταν τα προβλήματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, γιατί περιμένετε από ένα απλό λειτουργό του ΥΠΟΙΚ, να σας απαντήσει. Όταν οι επόπτες που είχαν την αρμοδιότητα και την εξουσία (ΚΤΚ, ΕΕΜ) δεν έλαβαν ποτέ τα αναγκαία μέτρα και ποτέ δεν απαίτησαν ξεκάθαρα την αποχώρηση κάποιων ατόμων.» είπε ο κύριος Διονυσίου.

Η κατάθεση του κ. Διονυσίου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής θα συνεχιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ στην συνέχεια κατέθεσαν ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Axia Ventures Group, Αντώνιος Αχιλλεούδης, η εταιρία του οποίου, όπως είπε έπαιξε ρόλο συμβούλου μεταξύ της Altamira και της ΣΚΤ. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Δήμητρα Επενδυτική Νίκος Μιχαηλάς.

Στο μεταξύ, η Ερευνητική Επιτροπή, ανακοίνωσε πως έχει καταλήξει σε διευθετήσεις συνεργασίας με συμβούλους και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συνδράμουν περαιτέρω το έργο της, ενώ εκφράζει την απαρέσκεια της για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προκατάληψη.

«Έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα τα οποία σπεύδουν να προκαταλάβουν το πόρισμα της Επιτροπής. Τα δημοσιεύματα αυτά ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και γι αυτό η Ερευνητική Επιτροπή εκφράζει, την απαρέσκειά της.»

Αναφορικά με συναντήσεις και επαφές στις οποίες τα δημοσιεύματα αναφέρονται, καταλήγει η ανακοίνωση, η Επιτροπή τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

* Φωτογραφίες από Ανδρέα Μανώλη

dionisiou

Την απαρέσκεια της Ερευνητικής Επιτροπής προκάλεσαν δημοσιεύματα του τύπου

Δείτε την ανακοίνωση της Ερευνητικής:

Τα δημοσιεύματα αυτά ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ξεκαθαρίζει η Επιτροπή και σημειώνει ότι συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της.

Η Επιτροπή ανακοινώνει, επίσης, ότι «έχει ήδη καταλήξει σε διευθετήσεις συνεργασίας με συμβούλους / εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συνδράμουν περαιτέρω το έργο της».

Όσον αφορά τις συναντήσεις και επαφές στις οποίες τα δημοσιεύματα αναφέρονται, η Επιτροπή τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

ANT1 Newsroom

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.