Στις αγορές με 10ετές ομόλογο - ρεκόρ η Κύπρος. Ο πιο φθηνός δανεισμός που πέτυχε ποτέ η χώρα

Το δεκαετές ομόλογο με το οποίο βγήκε η Κύπρος στις αγορές χθες αποτελεί τον πιο φθηνό δανεισμό που πέτυχε ποτέ η χώρα για ομόλογο με παρόμοια χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, για το ομόλογο εξέφρασαν ενδιαφέρον άνω των 270 επενδυτών.


Η Κύπρος βγήκε στις αγορές χθες με ομόλογο ρεκόρ. Το 2,4% στο οποίο τιμολογήθηκε το δεκαετές ομόλογο, την έκδοση του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας, αποτελεί τη χαμηλότερη απόδοση που επιτεύχθηκε ποτέ. 

Το ίδιο ισχύει και για το 2,37%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που πέτυχε ποτέ η Κύπρος για ομόλογο από το 2008 οπόταν και εντάχθηκε η χώρα στη ζώνη του Ευρώ. 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, ενημερώνει ότι το ονομαστικό ποσό του ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ που θα βάλει στα ταμεία του το κράτος, το καθιστά το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί από την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014, καθώς και ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ το κράτος σε ευρώ. 

Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον 279 επενδυτών. Με βάση δε τα στοιχεία, τη μερίδα του λέοντος ως προς την χώρα καταγωγής τους λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο με 28%, το 19% προέρχονται από την Κύπρο, 6% από την Ελλάδα, το 14% από τη Γερμανία και την Αυστρία, από την υπόλοιπη Ευρώπη το 28% ενώ ενδιαφέρον επέδειξαν και υπέρακτιες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτείων. 

Το 42% των επενδυτών αποτελούν διαχειριστές κεφαλαίων ενώ το 48% τράπεζες, κεντρικές τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι χθες ήταν μια σημαντική μέρα για την Κύπρο: «Μετά από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P, είχαμε και την πιο επίσημη σφραγίδα, τη σφραγίδα της Αγοράς. Όπου στην αναζήτηση ενός και μισού δις. αυτοί που θα ήθελαν να δανείσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πολλοί περισσότεροι. Με τους ενδιαφερόμενους να προσφέρουν τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα λεφτά από ότι ήταν οι ανάγκες της έκδοσης.» 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η οικονομία σε αυτή την πορεία με την πρόβλεψη ότι εάν επιτευχθεί αυτό, τότε το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 5%.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.