Καμία πρόθεση για μείωση φόρου στα καύσιμα

Καμία πρόθεση για αλλοίωση της παρούσας φορολογικής πολιτικής για τα καύσιμα δεν έχει η κυβέρνηση ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας. Από την πλευρά της η Επιτροπή κάλεσε την Κυβέρνηση να εξεύρει εναλλακτικές λύσεις εφόσον δεν τίθεται θέμα μείωσης των φόρων.

Δεν προκύπτει λόγος για μείωση της φορολογίας επί των καυσίμων εξήγησε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα στην αγορά καυσίμων, ελέω και της πτώσης της τουρκικής λίρας, σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός αυτός επεκτείνεται και σε άλλα αγαθά.

«Δεν μπορεί να καθορίζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης από την κατάσταση στα κατεχόμενα. Αν και αν υπήρχε ένας λόγος για τον οποίο θα άλλαζε η φορολογική μας πολιτική αυτός θα ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κατεχόμενα, δεν θεωρώ ότι με φορολογικά εργαλεία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία επί των καυσίμων, φτάνουν στα 390 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε σεντ μείωσης της φορολογίας ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων 10 εκατομμύρια.»

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις φθηνότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγορά καυσίμων, καθώς έχει τον τρίτο χαμηλότερο φόρο προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα, την 9η φθηνότερη βενζίνη και το 15ο φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης.

Στην τοποθέτησή του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρός της επιτροπής, Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος μείωσης της φορολογίας επί των καυσίμων είναι να υπάρξει μία ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων παγκοσμίως.

 «Δεν μας ικανοποίησε η απάντηση της Κυβέρνησης, η οποία ωστόσο παρουσιάστηκε θετική να δώσει κίνητρα για υγραεριοκίνηση και ηλεκτροκίνηση, κάτι για το οποίο παρουσιάστηκε θετικό το Υπουργέιο Οικονομικών.»

Η Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση όπως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα επανέλθει με συγκεκριμένοσχέδιο κινήτρων.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.