Σταδιακή επαναφορά μισθών για τους δημόσιος υπαλλήλους

Η Ολομέλεια της βουλής υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τις επιστροφές των αποκοπών που επιβλήθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους λόγω της οικονομικής κρίσης. Η συνεδρία ωστόσο, σημαδεύτηκε από καυγά που ξέσπασε, με αφορμή τροπολογία του ΔΗΚΟ σε ότι αφορά την κρατική ορχήστρα νέων. Λεπτομέρειες για την τελευταία νομοθετικής φύσεως συνεδρία της Ολομέλειας, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Επανέρχονται σταδιακά από αυτό τον μήνα, οι αποκοπές στους μισθούς και τα φορολογητέα επιδόματα των υπαλλήλων, αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με 39 ψήφους υπέρ και 3 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την συμφωνία πλαίσιο μεταξύ κυβέρνησης και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, το οποίο προβλέπει ότι η επαναφορά στα προ της οικονομικής κρίσης, επίπεδα στη βάση του 2012, θα γίνει σε πέντε στάδια: Από αυτό το μήνα και στη συνέχεια κάθε 1η Ιανουαρίου την περίοδο 2019-2022, διαγράφοντας πλήρως τις αποκοπές, την 1η Ιανουαρίου 2023. 

Το μέσο ετήσιο κόστος για την εξάλειψη των αποκοπών σε απολαβές, μισθούς, επιδόματα και συντάξεις του δημοσίου εκτιμάται στα €44,8 εκ. για τα έτη 2019-2023, ενώ για το 2018, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα €20,7 εκ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια της βουλής, στην τελευταία και μαραθώνια νομοθετικής φύσεως συνεδρία της, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το συμπληρωματικό προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ, δεσμεύοντας όμως τα 25 εκατομμύρια, μέχρι την έγκριση του σκοπού και των κανονισμών λειτουργίας του Ταμείου. Το οποίο αφορά στη δημιουργία αποθεματικού για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, ταμείων προνοίας και κατόχων αξιογράφων, ενώ η αποδέσμευση του κονδυλίου θα είναι δυνατή μέχρι την συγκέντρωση ποσού στο Ταμείο που να φθάνει στα 200 εκατομμύρια.

Επίσης η Ολομέλεια έκανε δεκτή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε νόμο που ψήφισε πρόσφατα η βουλή και αφορά το νόμο για τους νέους πτωχεύσαντες, ενώ ενέκρινε την αποδέσμευση ποσού 30 χιλιάδων ευρώ, για την εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση νέου κτιρίου για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ανέβαλε για τον Σεπτέμβριο σωρεία αποδεσμεύσεων κονδυλίων που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, η συνεδρία σημαδεύτηκε από τον καυγά που ξέσπασε, με αφορμή προσπάθεια του ΔΗΚΟ να επιφέρει αλλαγή στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο χειμώνα, ώστε να δεσμευθεί κονδύλι που αφορά στην κρατική ορχήστρα νέων για να μην διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη ή ενέργεια εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου σε σχέση με τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας.

 Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι η τροπολογία δεν εδράζεται σε συγκεκριμένο αντικείμενο που έχει ενώπιον της η Ολομέλεια, δεν έχει κατατεθεί νενομισμένα και δεν την αποδέχεται, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση και μάλιστα με βαριές κατηγορίες, μεταξύ Δημήτρη Συλλούρη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Αντρου Κυπριανού και Νίκου Τορναρίτη.Η συνεδρία συνεχίστηκε μετά από τρεις σχεδόν ώρες, χωρίς να γίνει αποδεκτή η τροπολογία και εν μέσω διαμαρτυριών του Νικόλα Παπαδόπουλου.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.