Ο Πρόεδρος ανέπεμψε νόμο για πτωχεύσαντες. Πρακτικά και νομικά ανέφικτη η εξίσωση των νέων

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Ιουνίου, αναφορικά με την ίση μεταχείριση παλαιών και νέων πτωχευσάντων. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή, τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2018, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης.

Στην επιστολή αναπομπής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η εφαρμογή του υπό αναπομπή νόμου, είναι πρακτικά και νομικά ανέφικτη για τους νέους πτωχεύσαντες, υιοθετώντας τα επιχειρήματα που είχε θέσει κατά τη συζήτηση στην επιτροπή το τμήμα Εφόρου εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι η απαλλαγή οφειλέτη από τα χρέη του, χρόνια μετά την έκδοση του διατάγματος ακύρωσης της πτώχευσης, επηρεάζει δυσμενώς τα δικαιώματα του πιστωτή, δεδομένου ότι πιστωτής που αιτήθηκε πριν από το 2015 την ακύρωση διατάγματος παραλαβής εναντίον οφειλέτη του, υπέβαλε την εν λόγω αίτηση με δεδομένο ότι ο οφειλέτης θα συνέχιζε να οφείλει τα χρέη του προς τους πιστωτές του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει επίσης, ότι ο νόμος θεωρείται αναδρομικός κάτι που είναι απαγορευτικό εάν επηρεάζει δικαιώματα που προϋπήρχαν της ρύθμισης και προστίθεται ότι επηρεάζει το συνταγματικό δικαίωμα ιδιοκτησίας του πιστωτή. Το θέμα της αναπομπής, θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή Νομικών της βουλής στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και του αρμόδιου υπουργού Εμπορίου.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της συνεδρίας της τελευταίας νομοθετικής εργασίας της βουλής, πριν από τις θερινές διακοπές, η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, θα εξετάσει σε έκτακτη συνεδρία, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος περιλαμβάνει ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων.

Λίγο αργότερα, θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλειας της βουλής. Το θέμα του ταμείου αλληλεγγύης επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη βουλή σε σχέση με το πλαίσιο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας καθώς και το σχέδιο Εστία.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.