Εκτακτο Υπουργικό σήμερα - Οι ισσοροπίες στη βουλή για το μεγάλο Deal

Ποιες οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Βουλή, για το μεγάλο deal Ελληνικής και Συνεργατικής.

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, όπου και θα τεθούν τα νομοσχέδια που αφορούν εκποιήσεις και αφερεγγυότητα. Η έκτακτη συνεδρία προγραμματίστηκε για τη 1 το μεσημέρι και στη συνέχεια τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή.Στόχος να τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της μεθεπόμενης Παρασκευής, μαζί με το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.

Mε δεδομένες τις θέσεις των κομμάτων, όπως αναπτύχθηκαν κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, η εικόνα όπως διαμορφώνεται στη Βουλή, για το μεγάλο deal Ελληνικής και Συνεργατικής, αλλά και για την έγκριση του νομικού πλαισίου για ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι η εξής: 


Με την ικανοποίηση του όρου, του Προέδρου του ΔΗΚΟ, για κατάθεση όλων των νομοσχεδίων για την ολιστική αντιμετώπιση των κόκκινων δάνειων, θέση την οποία στηρίζει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρέπει να θεωρείται εκτός δραματικού απροόπτου, βέβαιη η ψήφιση του σχεδίου για την παροχή των κρατικών εγγυήσεων για μέρος των δανείων που αναλαμβάνει από τον Συνεργατισμό η Ελληνική. 

Ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί και η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ που συνήλθε χθες το απόγευμα και στην οποία σημειώνεται, ότι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες από την απόρριψη της συμφωνίας, χωρίς να υποτιμάται το ρίσκο που αναλαμβάνει το κράτος. Και αποφασίστηκε να σταλεί ειδική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συγκεκριμένα ερωτήματα και εισηγήσεις. 

Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ διαθέτει στη βουλή, 18 βουλευτές και το ΔΗΚΟ δέκα. Ερωτηματικό είναι η στάση που θα τηρήσει το Κίνημα Αλληλεγγύη που έχει δύο βουλευτές και η Συμμαχία Πολιτών, με ένα, τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα.

 Ερωτηματικό, αποτελεί και η στάση της ΕΔΕΚ, με τρείς βουλευτές, την απόφαση της οποίας θα λάβουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, σύμφωνα με τον κύριο Σιζόπουλο, η οποία κλείνει μάλλον το μάτι, προς την αρνητική ψήφο.

Σίγουρα, θα καταψηφίσουν το ΑΚΕΛ, με τους δεκαέξι βουλευτές, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ από δύο βουλευτές έκαστο κόμμα, αλλά και η ανεξάρτητη, Αννα θεολόγου. 

Ποια η σημασία έγκρισης των κρατικών εγγυήσεων και η έγκριση του νομικού πλαισίου για ρύθμιση των ΜΕΔΕίναι ξεκάθαρο, πως αποτελούν υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υλοποίηση των μέτρων τόσο για την εξαγορά μέρους του Συνεργατισμού, όσο η μεταρρύθμιση του νομικού και δικαστικού πλαισίου για την ρύθμιση των ΜΕΔ.

 Πρέπει να τονίσουμε ότι τα βλέμματα των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, είναι στραμμένα στην Κύπρο και αναμένουν την συμμόρφωση της Δημοκρατίας, στα μέτρα που ενέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η οποία έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση, αναμένεται μεταξύ άλλων, αυτό να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ύφεση στην οικονομία, αλλά σημαντική μείωση της δυνατότητας του Κράτους να εισπράξει χρήματα από την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αυξάνοντας το κόστος για τον κύπριο φορολογούμενο από την στήριξη της Συνεργατισμού. 

Κυριάκος Κυριακίδης

Αντρεας

28/06/2018>14:05

Καλά κύριε Κυριακίδη, τόοοσο σίγουρος είσαστε ότι "Είναι ξεκάθαρο, πως αποτελούν υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υλοποίηση των μέτρων " κλπ κλπ??? Και ότι τυχόν Μη ψήφιση από τη βουλή μας θα μας καταστρέψει?? Πως τοποθετήστε έτσι ωσάν να πληρώνεστε απευθείας από τον Χάρη? Και επιπλέον, κάντε μας και μια ανάλυση για το πως έφτασε ως εδώ η κατάσταση, όταν για τα τελευταία έξι χρόνια ακούγαμε για βελτίωση του Συνεργατισμού, και για όλα τα σχετικά? Πως και έγινε τώρα αυτή η κωλοτούμπα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΩΜΑΣ

28/06/2018>08:52

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΣΥΧΝΑ-ΠΥΚΝΑ Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.