Ανησυχία Ντράγκι για τις αλλαγές στην Κεντρική

Καμπανάκι από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για πρόνοιες κυβερνητικού νομοσχεδίου, που αφορούν στους λόγους παύσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.Στη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που υπογράφει ο πρόεδρος της Mario Draghi, επισημαίνεται πως όταν τροποποιείται το καταστατικό μιας εθνικής κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να διασφαλίζεται ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της. Σημειώνοντας πως οι αλλαγές στο καταστατικό, πρέπει να εξασφαλίζουν πως: 


-Ο Διοικητής δεν θα μπορεί να παύεται για λόγους πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 14.2 του καταστατικού της ΕΚΤ. Δηλαδή, θα παύεται μόνο εφόσον παύσει να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων του ή εάν διαπράξει βαρύ παράπτωμα. 
-Η απόφαση περί απαλλαγής διοικητή από τα καθήκοντά του, μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του δικαστηρίου από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο διοικητή ή από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λόγω παράβασης ή κανόνα δικαίου. 

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική στις πλείστες αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο εστάλη στην Φρανκφούρτη από το υπουργείο οικονομικών για τη διατύπωση γνώμης, τονίζει ότι για κάποια ζητήματα χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος ενώ για το θέμα της παύσης του διοικητή, αναφέρει τους προβληματισμούς της:
 
"Η εισαγωγή στο σχέδιο Νόμου, νέων λόγων παύσης των μελών της εκτελεστικής επιτροπής, που αφορούν τον διοικητή και τον υποδιοικητή, εγείρει ανησυχίες, καθώς δεν ευθυγραμμίζονται με το ως άνω άρθρο 14.2. Ενόψει τούτου η ΕΚΤ θα υποστήριζε τη χρήση της υφιστάμενης διατύπωσης του βασικού νόμου της ΚΤΚ για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής". 

Συνολικά το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιχειρεί την επίλυση των προβλημάτων δυσλειτουργίας που προκλήθηκαν στην Κεντρική από την ψήφιση πρότασης νόμου το 2013, για τον διορισμό δύο εκτελεστικών συμβούλων.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.