Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων το 2017

Ξεπέρασε τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, η μείωση που σημειώθηκε στα κόκκινα δάνεια το 2017. Παρά την σημαντική και συνεχιζόμενη μείωση, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές πιέζουν για μεγαλύτερη μείωση με την λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Πολύ κοντά στη μείωση των κόκκινων δανείων, κάτω από το φράγμα των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ, οδεύει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα είκοσι δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια ευρώ, από είκοσι τρία δισεκατομμύρια 800 εκατομμύρια το 2016, παρουσιάζοντας ετήσια μείωση πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επί των συνολικών χορηγήσεων, το ποσοστό των ΜΕΔ μειώθηκε στο 43,7 από 47,2 το 2016. Το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν μειωθεί κατά δισ. σε σχέση με το 2015.

Τα κόκκινα δάνεια στα νοικοκυριά μειώθηκαν στα έντεκα δισεκατομμύρια, έναντι δώδεκα το 2016 και στις επιχειρήσεις στα εννέα δισεκατομμύρια, από έντεκα το 2016.

Με εντατικούς ρυθμούς


Τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση των ΜΕΔ στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης διευθέτησης. Παράλληλα, η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Κεντρικής, η καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οφείλεται κατά κύριο λόγο, στις αναδιαρθρώσεις, αλλά και στις αποπληρωμές χρεών επιχειρήσεων και στις διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.