ΥΠΟΙΚ:"Πιο εφικτή η επένδυση στον "καλό" Συνεργατισμό"

Πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση για τον Συνεργατισμό ενώπιον κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών στη Βουλή. Επένδυση στο καλό κομμάτι του συνεργατισμού βλέπει ο υπουργός Οικονομικών.

Επένδυση στο καλό κομμάτι της συνεργατικής βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον της έκτακτης κοινής συνεδρίασης των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών. 

Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι η επιλογή αυτή απαιτεί λιγότερα κεφάλαια και ως εκ τούτου είναι και η πιο εφικτή και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει μια από τις δυο επιλογές να υιοθετηθεί αφού όπως είπε με δεδομένο το συνεχές ανέβασμα του πήχη εκ μέρους της ευρωπαϊκής εποπτείας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είτε το ένα πρέπει να γίνει είτε το άλλο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. 
 

"Οι επιλογές που έχουν τεθεί σε αυτή τη διαδικασία είναι δύο: επένδυση νέου κεφαλαίου στην ενιαία τράπεζα, ως έχει σήμερα, αυτό ήταν και το αρχικό σενάριο, ήταν και υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου. Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή για επένδυση νέου κεφαλαίου όχι στην ενιαία τράπεζα αλλά στο καλό κομμάτι, στα εξυπηρετούμενα δάνεια, στις καταθέσεις, στο δίκτυο και στο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο λίγα τα κεφάλαια που χρειάζονται, συνεπώς είναι πιο εφικτή αυτή η επιλογή", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών. 

Αναφέρθηκε και στο θέμα δημιουργίας φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζοντας οτι θα πρέπει να εξασφαλιστούν εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές και θα υιοθετηθούν ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις απόστασης του κράτους από τον φορέα. 

"Αν τελικά μέσα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος συσταθεί κρατικός φορέας διαχείρισης ΜΕΔ δεν σημαίνει ότι θα μπορεί ο δανειολήπτης να πιάνει τηλέφωνο τον υπουργό ή τον βουλευτή να του κανονίζει το δάνειο του να μην το πληρώσει. Θα υπάρχουν πολύ αυστηροί οι όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποκλείουν πολιτική ή διοικητική παρέμβαση του κράτους στη διαχείριση των ΜΕΔ", σημείωσε. 

Ο κύριος Γεωργιάδης απάντησε και στις βολές των βουλευτών για κακοδιαχείριση του συνεργατισμού παραδεχόμενος ότι κατά το παρελθόν έγιναν λάθη. Ξεκαθάρισε δε πως όλα αυτά έγιναν κατά το παρελθόν. "Δεν ήταν αυτό το ΔΣ που έδινε τα προβληματικά δάνεια, ή που έδινε δάνεια στον εαυτό του, ή που έδινε ανεξέλεγκτες χορηγίες δεξιά ή αριστερά ή που έκτιζε μέγαρα σε κάθε χωριό, ή που διόγκωνε συνεχώς τον αριθμό προσωπικου", τόνισε. 

Χάρης Γεωργιάδης και Δημοκρατικός συναγερμός συνέστησαν χαμηλούς τόνους, ενώ για ξεπούλημα του συνεργατισμού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Διαχείριση του θέματος με σύνεση ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διασφαλίσεις ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, περαιτέρω εξηγήσεις ζήτησε ο πρόεδρος των Οικολόγων. 

Σε αυτό το στάδιο η ελεγκτική υπηρεσία δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιονδήποτε έλεγχο ξεκαθάρισε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

"Θα πρέπει να διοριστεί μια διερευνητική επιτροπή για να εξετάσει τη διαχείριση που έγινε στο Συνεργατισμό. Δεν θα πρέπει να διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά από τον Γενικό Εισαγγελέα", εξήγησε. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα οπόταν και θα δοθούν απαντήσεις από τους αρμοδίους στις ερωτήσεις που έθεσαν οι βουλευτές. 


 Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη

image

image

image

image

image

image

image

Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.